FILM I TV

Film Ridlija Skota o otmici unuka i djedu milijarderu: UKLETI "Sav novac svijeta"

Plamer: Odlično zamijenio Kevina Spejsija

Lejla Karahmet-Pujagić

21.1.2018

Džon Pol Geti III (John Paul Getty), milijarder i nasljednik velikog naftnog carstva, poznatiji kao "zlatni hipi", umro je 2011. u 54. godini, nakon otkazivanja vitalnih organa. Uprkos svom bogatstvu, nije bio sretan. Kada je imao 17 godina, bio je otet, italijanski otmičari su mu odrezali uho, a kasnije se predozirao heroinom i doživio moždani udar. 

Priču o otetom mladiću i njegovom djedu milijarderu Getiju, tada najbogatijem čovjeku na svijetu, koji je odbio platiti otkupninu za svog unuka, ekranizirao je legendarni britanski reditelj Ridli Skot (Ridley Scott). Naziv ovog ostvarenja je "Sav novac svijeta". Kada je sve bilo spremno za distribuciju i kada se film počeo najavljivati, mnogi su ga s nestrpljenjem očekivali.

"Sav novac svijeta": Vilijams i Volberg kao roditelji otetog dječaka

Šansa za Oskar

No, bilo kakav interes koji je postojao za triler u kojem se u glavnim ulogama pojavljuju Mišel Vilijams (Michelle Williams), Mark Volberg (Wahlberg) i Kevin Spejsi (Spacey) opao je kada je Spejsi, koji je glumio milijardera Getija, optužen za seksualno zlostavljanje.

Skot donosi jednoglasnu odluku da u potpunosti ukloni Spejsija iz biografskog trilera, bez obzira na to što je premijera bila zakazana za 22. decembar 2017. godine.

- Trebaš mi kao Kevin Spejsi Ridliju Skotu u filmu "Sav novac svijeta" - najbolji je primjer dobre stare izreke da niko nije nezamjenjiv.

Ali ova drastična odluka bila je veliki rizik, ugrozila je premijeru, što je opet ugrozilo i šanse filma da se kvalificira za nominacije za Oskar.

Organizirano je novo snimanje scena u kojima se pojavljuje lik Getija, kojeg je utjelovio Spejsi. Za potrebe novog snimanja angažiran je renomirani glumac Kristofer Plamer (Christopher Plummer) i problem je bio riješen.

Na upit medija, reditelj je rekao da je to sve prošlo relativno bezbolno te da čak nisu bila ni toliko skupa naknadna snimanja jer su ih glavne zvijezde filma i on, osim Plamera, odradili besplatno.

Međutim, ubrzo se ispostavilo da to nije bilo do kraja tačno. Glumica Džesika Čestejn (Jessica Chastain) 9. januara ove godine na svom Twitter profilu objavila je da je čula da je Vilijams za naknadno snimanje plaćena 80 dolara po danu, dok je Volberg plaćen "milione".

- Bi li iko htio to objasniti? Stvarno se nadam da je pošteno plaćena za napravljeni posao. Ona je izvrsna glumica i odlična je u filmu - napisala je Čestejn i pokrenula lavinu.

Ove glasine potvrdilo je i pisanje časopisa "USA Today" i otkriveno je da je Volberg za novo snimanje plaćen 1,5 miliona dolara, dok je Vilijams za svoje nove scene dobila nešto manje od hiljadu dolara, znači hiljadu puta manje.

Otmičari i oteti 17-godišnjak

Nejednak tretman

Da bi situacija bila gora, Mišel Vilijams je jedna od osnivačica pokreta "Time's Up", organizacije koja se bori protiv seksualnog zlostavljanja i nejednakog tretmana muškaraca i žena u Holivudu. Nakon nekoliko dana, oglasio se i Volberg.

- Moj honorar za novo snimanje filma "Sav novac svijeta" postao je važna tema razgovora. U potpunosti podržavam borbu za pošteno plaćanje. Donio sam odluku da doniram 1,5 miliona dolara fondu za pravnu pomoć organizacije "Time's Up" u ime Mišel Vilijams - izjavio je Volberg.

Osim Volberga, iz agencije WME, koja zastupa i njega i Vilijams, rekli su da će i oni dati 500.000 dolara organizaciji "Time's Up".

Mišel je nakon ovog njegovog čina objasnila da u cijeloj stvari nije važna ona.

- Danas ja uopće nisam važna. Moje kolegice su bile uz mene i ustale za mene, moji prijatelji aktivisti su me naučili da slušam svoj glas, a najmoćniji muškarci koji upravljaju svime su me poslušali i djelovali su - rekla je glumica i dodala da je vrijeme za jednakost.

Zarada i gubitak

Za tri sedmice prikazivanja film "Sav novac svijeta" zaradio je nešto više od 35 miliona dolara, ali će, vjerovatno, izgubiti značajnu količinu novca. S druge strane, mnogi su pohvalili izvedbu Kristofera Plamera, koji je, između ostalog, bio nominiran za nagradu Zlatni globus.

Slučajevi iznenadne smrti

U Holivudu je i prije bilo slučajeva da je glumac zamijenjen ovako kasno u produkciji filma. Biranje novog glumca i novo snimanje nakon što je prvobitno snimanje završeno veoma je rijetko i obično se dešava samo u slučajevima iznenadne smrti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.