TOP-INTERVJU

Ne manipuliram ženskim atributima

Radivojević: Izgled mi je odškrinuo mnoga vrata (Foto; Magazin "Story")

Razgovarala: Nerma AJNADŽIĆ

16.4.2018

Katarina Radivojević (39), glumica iz Beograda zavidne svjetske karijere, producirala je predstavu “Pogledi”, u kojoj i igra, a koja je nedavno premijerno izvedena u srbijanskoj prijestonici. U predstavi igraju i poznata manekenka, glumica i TV voditeljica Nina Seničar te Marija Vicković, dok režiju potpisuje Maja Maletković.

Američka premijera

Atraktivna glumica, koja živi na relaciji Beograd - Los Anđeles,

rijetko daje intervjue, a za “Dnevni avaz” otvoreno je govorila o planovima, ulogama te predstavi “Pogledi”, za koju nam je rekla da će u junu imati američku premijeru.

- “Pogledi” su nastali kao projekt moje neprofitne organizacije “Balkan Spirit” za širenje kulture i jezika naroda jugoistočne Evrope. Američku premijeru imat ćemo u junu u Njujorku, u teatru “La Mama” na off-Brodveju – govori Radivojević.

Kako ste doživjeli beogradsku premijeru?

- Moja želja je oduvijek bila da se bavim umjetnošću koja uznemirava i postavlja pitanja. U predstavi “Pogledi” bavimo se ženskim pravima. Smatram da je ženska solidarnost važna i da, ako se žene udruže, mogu mnogo toga da urade. Tako sam u timu sa tri žene napravila neobičnu i modernu predstavu.

Tematika je teška, koliko ona, ustvari, Vama odgovara?

- Možda je nekome teška, meni nije. Osim ženskim pravima, bavimo se i manipulacijama moćnijih u odnosu na slabije. U ovom slučaju, priča je o dvije glumice, koje se bore za istu ulogu kod producenta. Objektifikacija žene je nešto s čime se susrećem od najranije mladosti, od kako sam ušla u svijet glume, tako da je i to tema naše predstave.

Kakav je, prema Vašem mišljenju, položaj žena u regionu?

- Mislim da je vrlo nezavidan, zato sam i radila ovu predstavu. Moje je da skrećem pažnju angažiranom umjetnošću, a ne samo da pričam o problemima.

Ostvarili ste veoma zapaženu ulogu u seriji "Ubice mog oca". Kako je biti dio jednog takvog projekta, koji je osvojio velike simpatije publike?

- Drago mi je da sam bila dio tima i da je serija uspješna i izvan granica Srbije. Uloga Marije je nešto što do sada nisam igrala u karijeri. Ostavljena, ali moćna žena.

Orijentalni ples

Koliko se Katarina može pronaći u Mariji?

- Nemam nikakve sličnosti s njenom suštinom. Ne pristajem na kompromise, a još manje manipuliram svojim ženskim atributima radi ličnog interesa.

Mnogo se pisalo o dolasku holivudske produkcije na Hvar, gdje se treba snimati dio novog filma “Black Money Games”, u kojem, pored Toma Henksa (Hanks), imate jednu od glavnih uloga.

- Projekt je trenutno zamrznut zbog zauzetosti Toma Henksa, ali se uveliko radi na scenariju.

Koliko je ljepota bitna za Vaš posao?

- Ljepota vas odredi u profesionalnom smislu, ali i ograniči. Tako sam za sebe jednom prilikom čula da nisam dobila ulogu žene koja je bila u ratu, jer nisam dovoljno oštećena... S druge strane, moj izgled mi je odškrinuo mnoga vrata.

Imate zavidnu liniju, kako je održavate?

- Idem u teretanu, igram orijentalni ples, ali i postim sve hrišćanske postove.

I dalje ste prepoznatljivi po ulozi u "Zoni Zamfirovoj". Kažu da svaki umjetnik ima jednu ulogu po kojoj će ga pamtiti. Mislite da će to biti Zona?

- Sigurno je obilježila moj život i karijeru na samom početku, a hoće li biti jedina po kojoj će me pamtiti, to još ne znam.

Vedrije teme

Pratite li bh. kinematografiju? Ima li neko s kim biste voljeli sarađivati?

- Naravno da pratim. Lagala bih kad ne bih spomenula oskarovca Danisa Tanovića kao nekoga s kim bih željela sarađivati.

Koliko se razlikuje jedan Vaš dan u Srbiji i Los Anđelesu? Je li tamo, zaista, sve tako sjajno?

- Naravno da nije, tamo sam jedna od mnogih. Koliko god da je sve oko mene lijepo i luksuzno, u duši je teško kad te svakog dana neko na kastingu podsjeti koliko si nebitan.

Jeste li tokom karijere imali situacije da Vam kolege "podmeću nogu"?

- Ne bih o tome. Volim vedrije teme.

Počinjem učiti španski

Kako provodite slobodno vrijeme?

- Treniram, kuham, šetam po prirodi, čitam, pjevam, plešem... Počinjem učiti španski jezik ovih dana.

Istina o vezi s Benisiom del Torom

U jednom periodu mnogo se nagađalo o ljubavi između Vas i Benisija del Tora (Benicio Del Toro). Koliko tu ima istine?

- Ne mislim da treba da pričam u javnosti o svojim partnerima. Novinari svašta pišu, ne znači da je sve istina. A ja se ne bavim demantijima.

Unija glumaca

Ima li nešto što biste poručili mladim glumicama iz regiona?

- Ne znam... Možda da naprave uniju glumaca i na taj način zaštite svoj integritet i cijenu rada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.