TV ALFA

Sandra Banjac: Ako živimo bez padova, uspjeha i izazova, onda nismo živi

E. SKENDEROVIĆ

21.7.2018

Sandru Banjac, urednicu i voditeljicu emisije “I to je život”, koja se emitira na TV Alfa, zatekli smo telefonskim pozivom u Kleku, koji je ljeti, kako kaže, njen drugi dom. 

Gledajući u more i valove, Banjac je za “Dnevni avaz” govorila o smislu života, emisiji “I to je život”, povratku pred kamere, ali nam je otkrila i šta je za nju najteži dio voditeljskog posla. Razgovor smo, ipak, počeli ljetovanjem u Kleku…

Oaza mira

- S obzirom na to da se pred kamere vraćam tek u septembru, cijelo ljeto ću, kao i prethodnih godina, provesti u svojoj kući uz more. Tu živim potpuno drugim načinom života nego u Sarajevu. Prvo pravilo je da u Sarajevu ostavljam svu šminku, štikle, nakit i haljine. Većinu dana sam u papučama i kupaćem kostimu uz more, naravno. Uživam kuhati za svoju porodicu, njihova omiljena jela s okusom Dalmacije, redovno zalijevati cvijeće i novozasađene smokve i masline u svom vrtu. Uživam u jutarnjim čakulama sa svojim dragim komšijama. Klek je moja oaza mira i ljepote, mjesto u kojem se napunim pozitivnom energijom, koja me drži narednih deset mjeseci – kaže Banjac.

U pet godina emitiranja emisije “I to je život” ugostila je, kaže, mnoge zanimljive goste, razgovaralo se o raznim temama, informirali su i educirali.

- Bilo je, naravno, i pjesme, smijeha, ali i suza. Pozitivne reakcije naših gledalaca najbolji su pokazatelj uspjeha ove emisije. Na osnovu mjerenja gledanosti, emisija “I to je život često postigne epitet najgledanije. Zadovoljna sam dosadašnjim rezultatima, a radujem se novim, nadam se još boljim – ističe Banjac.

Da je zdravlje najvrednija blagodat naših života, naučila je od svojih gostiju.

- Kad smo zdravi, ne umijemo cijeniti. Uvidjela sam koliko su ljudi s nekim teškim dijagnozama psihički stabilniji i svjesniji vrijednosti života. Zdrav čovjek ima stotinu želja, a bolestan samo jednu, stara je mudra izreka koju pokušavam imati uvijek u glavi – iskrena je voditeljica TV Alfa.

Kontakt s gostima

Kad se kamere uključe i emisija počne, otkriva na šta pomisli.

- Čudno je to, ali stvarno pomislim na gledaoce i onog momenta kada kažem: “Dobra večer, poštovani gledaoci”, ja sam s njima, u njihovim domovima. Zaboravim da sam u studiju. Tada nastojim ostvariti blizak kontakt s gostima i gledaocima – priznaje Banjac.

S obzirom na to da emisija nosi naziv "I to je život", Sandra nam otkriva šta je za nju život.

- Život je najljepši dar od Boga koji svi dobijemo rođenjem, ali ga drugačije konzumiramo. Ako živimo život bez padova, uspjeha i izazova, onda nismo živi. Suočavamo se sa srećom, tugom, ljubavlju, razočarenjem, bogatstvom, siromaštvom, pa i s bolesti. Trenutno gledam u more i valove i vidim definiciju života. Sve se kreće, buja pa nestaje, na moment je mirno i sigurno, a onda ruši i potapa. To je život – zaključuje Banjac.

 Atraktivna i korisna tema

- Najteži dio voditeljskog posla je odabrati atraktivnu i korisnu temu, potom kompetentne i elokventne goste koji će odgovoriti na sva pitanja. No, to i ne smatram teškoćom nego izazovom. Volim posao koji radim, uživam u razgovoru s gostima u kontaktu s gledaocima. Najsretnija sam kad mi se jave gledaoci, zahvale na odličnoj temi, informaciji, gostima – govori Banjac.

 Ništa se ne može isplanirati

- Neizvjesnost je sastavni dio posla kojim se bavim. Ništa se ne može isplanirati, nikad ispoštovati zamišljeni scenarij. Dolazak gostiju u studio neizvjestan je sve do onog momenta kad sjednu pred kamere i kad ih kolege ozvuče – kaže Banjac.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.