IMA SAMO 24 GODINE

Ko je zvijezda nove "Netflixove" serije: Sve o Anji Tejlor-Džoj

Djevojčica iz sirotita Bet Harmon ipostati najslavniji šahist u razdoblju hladnog rata

Anja Tejlor-Džoj. Agencije

L. S. R.

10.11.2020

Radnja nove "Netflixove" serije  "The Queen's Gambit" priča priču o Bet Harmon (Beth) koja nakon smrti roditelja sredinom prošlog stoljeća završava u sirotištu. Mjesta su to koja ne nude baš neku životnu perspektivu, ali Bet se uspijeva izdići i postati najslavniji šahist u razdoblju hladnog rata. 

Osim sa šahistima s druge strane ploče, Bet se bori s ličnm problemima mentalnog zdravlja i ovisnosti, a ova višeslojna uloga dodijeljena je mladoj gumici Anji Tejlor- Džoj  (Anya Taylor-Joy).

Moglo bi se pomisliti da je to velik zalogaj za 24-godišnju glumicu, ali Anja već se dokazala kako u nekim vrlo mračnim filmovima, tako i već glumeći neke vrlo slojevite likove. 

Probila se ulogom opsjednute djevojke u horor filmu "Vještica", u filmu "Podvojenj" je glumila otetu tinejdžericu Kejso (Casey), a glumila je i u njegom nastavku, filmu "Glass".

 Početkom ove godine, pod rediteljskom palicom Autumn de Wilde, udahnula je novi, savremeni život  Emi Vudhaus (Emma Woodhouse), antijunakinji iz romana Džejn Ostin (Jane Austen) iz 1815. godine. Osim u filmu "Emma" i seriji "The Queen's gambit", pojavljuje se u još dva ovogodišnja filma - "Novim mutantima" i "Here Are the Young Men Jen". 


Anja Tejlor- Džoj. Agencije

U intervjuu za časopis "Glamour", glumica kaže kako joj je uloga Eme, mlade žene koja se miješa u ljubavni život svojih prijatelja, pomogla učvrstiti samopouzdanje.

- Dosta sam forsirala samu sebe tokom snimanja "Eme" pa me jednog dana uhvatio napad panike. Bilo je to vrijeme intenzivnog snimanja, bila sam u svim mogućim scenama i uz snimanje pokušavala naučiti različite vještine. Uhvatio me napad panike i trenutno se javila reakcija da sam zabrljala. Zahvaljujući svima na setu koji su mi tada pristupili s ljubavlju, potrajalo je to samo pola sata, ali mene je i dalje proganjao osjećaj da sam odgodila snimanje za pola sata - kaže glumica. 

Glumica kaže da je jedne Nove godine zapisala za sebe hrpu zapovijedi i pravila, poput budi svoj najbolji prijatelj, vlastiti spasitelj, vlastita majka.

- Trebate se pokazati samom sebi. Kad vas nešto uznemiri ili vam izmigolji osjećaj sebe, pričekajte trenutak pa se zapitajte: 'Odakle ovo dolazi? Zašto se tako osjećam? Je li taj osjećaj stvaran ili mi ga je društvo nametnulo? Ili možda dolazi od one osobe koja mi je to rekla prije sedam godina?' Racionalizirajmo ovo!' kaže glumica i otkriva da to oduzima puno vremena, ali ipak uspijeva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.