ŠTOKHOLM

Ovogodišnji dobitnici primili Nobelovu nagradu u svojim domovima

Svi laureati su zbog pandemije koronavirusa ostali u svojim domovima

A. Č.

Održana online cermonija

Foto: AFP


Ovogodišnji dobitnici primili su Nobelovu nagradu u svojim domovima, dok je orkestar izvodio klasične kompozicije u skoro praznoj dvorani Gradske vijećnice u Štokholmu.

Ovo je doista drugačija ceremonija dodjele Nobelove nagrade - rekao je švedski kralj Karl Gustav, koji obično dijeli nagrade, u poruci iz kraljevske palače. 

Svečana dodjela nagrada prenošena je uživo, a svi laureati su zbog pandemije koronavirusa ostali u svojim domovima.

Majkl Houton (Michael Houghton), koji je zajedno s Harvijem Dži Alterom (Harvey J. Alter) i Čarlsom Rajsom (Charles M. Rice) dobio nagradu za medicinu, bio je svom vrtu u Kaliforniji odjeven u svakodnevnu odjeću kada je primio nagradu. 

Baš kao i dobitnica nagrade za književnost Louise Gluck koja je primila nagradu u svom vrtu u Bostonu.

Neki od njih nosili su zaštitne maske kada im je uručena medalja i diploma, uz novčanu nagradu od 1,1 milion dolara.

Nadamo se da ćemo sljedeće godine imati priliku slaviti na pravilan, uobičajen način - rekla je Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog Nobelovog odbora. 

Tradicionalno se ceremonije održavaju svake godine 10. decembra u Štokholmu, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela.

Nobelovu nagradu za fiziku ove godine dobili su Roger Penrose, Reinhard Genzel i Andrea M. Ghez, za hemiju Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna, za medicinu Michael Houghton, Harvey Alter i Charles Rice, za književnost Louise Gluck, a za ekonomiju Paul Milgrom i Robert B. Wilson.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na