78. NAGRADA

Dodijeljeni Zlatni globusi, seriji "Kruna" čak četiri nagrade, "Nomadland" najbolja drama, a "Borat 2" komedija...

Dobitnici nagrada su se javili putem videopoziva i kratko se obratili javnosti zahvaljujući za nagrade

Scena iz serije "Kruna". Agencije

L. Karahmet - Pujagić

1.3.2021


Svečano 78. izdanje dodjele nagrada Zlatni globus održano je sinoć u virtuelnom izdanju. Najviše priznanja dobili su film "Nomadland" rediteljice Kloi Zao (Chloe Zhao) i četvrta sezona serije "Kruna".

Dobitnici nagrada su se javili putem videopoziva i kratko se obratili javnosti zahvaljujući za nagrade. Neki od njih su iskoristili prostor kako bi promovisali jednakost, a drugi su odlučili prozvati Udruženje holivudskih stranih novinara jer u svojim redovima imaju samo bijelce.

Serija "Kruna" osvojila je Zlatni globus za najbolju dramsku TV seriju, dok je serija "Schitt's Creek" proglašena najboljom humorističnom TV serijom. Najboljom mini-serijom proglašeno je Netflixovo hit ostvarenje "The Queen's Gambit".


"Nomadland", film koji je privukao ogromnu pažnju gledalaca i kritičara i bio među favoritima za Zlatni globus, ali i za nagradu Oskar, dobio je nagradu za najbolju dramu. Rediteljica ovog ostvarenja Kloi Zao ušla je u historiju kao druga žena čiji je film dobio Zlatni globus.


Osim toga, Zao je dobila Zlatni globus za najbolju rediteljicu. Nagradu za najbolji scenarij dobio je Eron Sorkin (Aaron) za film "The Trial of the Chicago 7".


S druge strane, Zlatni globus za najbolju komediju dobio je "Borat Subsequent Moviefilm". Glavni glumac ovog ostvarenja Saša Barone Koen (Sacha Baron Cohen) kući je odnio i nagradu za najboljeg glumca u komediji, dok je najboljom glumicom u komediji proglašena Rosamund Pajk (Pike) za ulogu Marle Grejson (Grayson) u filmu "I Care a Lot".



Koen: Najbolji glumac u komediji. Agencije

Najbolji glumac u drami je pokojni Čedvik Bosmen (Chadwick Boseman), za ulogu Levia Grina (Levee Green) u "Ma Rainey's Black Bottom", dok je u istoj kategoriji nagradu za najbolju glumicu dobila Andra Dej (Day) za ulogu Bili Holidej (Billie Holiday) u filmu "The United States vs. Billie Holiday".

Najboljim sporednim glumcem proglašen je Daniel Kluja (Kaluuya) za ulogu Freda Hemptona (Hampton) u "Judas and the Black Messiah", dok je Džodi Foster (Jodie) proglašena najboljom sporednom glumicom zbog svoje uloge Nensi Holedner (Nancy Hollander) u filmu "The Mauritanian".



Kaluja: Najbolji sporedni glumac. Agencije

Najboljim glumcem u TV drami proglašen je Džoš Okoner (Josh O'Connor) za ulogu princa Čarlsa (Charles) u seriji "Kruna", dok je u istoj kategoriji pobijedila i njegova kolegica Ema Korin (Emma Corrin) koja je u ovoj seriji tumačila lik princeze Dijane.

Najbolji glumac i glumica u humorističnoj TV seriji su: Džejson Sudeikis (Jason Sudeikis) i Ketrin Ohara (Catherine O'Hara).


Za najbolju glumu u mini-seriji nagrade su osvojili Mark Raflo (Ruffalo) "I Know This Much Is True" i Anja Tejlor-Džoj (Anya Taylor-Joy).

Najbolje sporedne uloge u mini-seriji tumačili su: Džilijan Anderson (Gillian) i Džon Bojedž (John Boyega).

Animirani film "Soul" dobio je Zlatni globus za najbolji animirani film, dok je nagradu za najbolji strani film dobio "Minari".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.