FILMSKI SPEKTAKL

U Puli prikazano jedno od najvećih historijiskih ostvarenja

Historijski filmski hit " Gladijator", redatelja Ridleya Scotta, prikazan jučer u pulskom amfiteatru

Sa festivala u Puli. Srecko Niketic/PIXSELL

Hina

25.7.2022

Jedan od najvećih filmskih historijskih ostvarenja "Gladijator", Ridlija Skota (Ridley Scott) prikazan je jučer u pulskom amfiteatru.

Ovaj filmski hit, čija je radnja smještena za vrijeme Rimskog carstva, snimljen je 2000.godine, a glavne uloge tumače Rasel Krau (Russell Crowe), Hoakin Feniks (Joaquin Phoenix), Koni Nilsen (Connie Nielsen), Ralf Miler (Möller) i Oliver Rid (Reed). 


Nagrada za životno djelo

Dobitnik je čak pet Oscara, uključujući i onaj za najbolji film, a u Puli ga je predstavio Skot Milan (Scott Millan), koji je upravo za rad na tom filmu osvojio Oscara za zvuk, jedan od čak četiri u njegovoj kolekciji.

Millan je u pulskoj Areni primio i nagradu za životno djelo Crystal Pine Awards, koju su mu uručili organizatori Međunarodnog festivala filmske glazbe i zvuka. Ovaj festival se već godinama održava u Puli, te su svoj deseti rođendan obilježili projekcijom ovog filmskog klasika.

- Uistinu velika stvar za filmsku scenu čitave regije, pogotovo s obzirom na činjenicu da nikad prije u Hrvatsku nije službeno došla osoba s ovako velikim brojem priznanja - naveli su organizatori.


Pulska arena

Inače, film "Gladijator", kako navode organizatori, prvi put je prikazan na jedinom mjestu koje ga istinski zaslužuje, a to je pulska Arena, jedan od najvećih i najbolje očuvanih svjetskih amfiteatara.

Festival su osnovali i godinama ga uspješno vode Ozren K. Glaser, Željko Glaser i Marijana Knezoci, a desetogodišnjicu festivala obilježit će i programima u Samoboru i Parizu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.