PREMIJERNO PRIKAZAN

Superpower na Berlinaleu: Ovacije za dokumentarac Šona Pena o Volodimiru Zelenskom

Iako nije u konkurenciji za Zlatnog i Srebrnog medvjeda, film je u fokusu festivala

Šon Pen i Volodimir Zelenski. Printscreen

H. J. I.

18.2.2023

Ovacijama je ispraćena jedna od najiščekivanijih premijera na 73. Berlinalu: dokumentarnog filma "Superpower" o ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i ratu u Ukrajini, koji kao reditelj potpisuje glumac Šon Pen (Sean Penn). Iako nije u konkurenciji za Zlatnog i Srebrnog medvjeda, film je u fokusu festivala, koji je ove godine posvećen borbi za slobodu u Ukrajini i Iranu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je kasno navečer 24. februara 2022., svega 15-ak sati nakon što je Rusija započela invaziju na njegovu zemlju, pronašao vremena i primio američkog glumca Šona Pena, što se može vidjeti u njegovom filmu "Superpower" premijerno prikazanom u petak u Berlinu.

Prazna soba bez prozora

Zelenski je sjedeći u praznoj sobi bez prozora nagađao o motivima ruskog predsjednika Vladimira Putina za invaziju.

- Želi da budemo mrtvi. Mrzi Ukrajinu. Mrzi nas - rekao je Zelenski o ruskom predsjedniku u glavnoj sceni dokumentarnog filma.

Film, koji su režirali Pen i Aron Kaufman (Aaron), započinje nekoliko mjeseci prije invazije, a Pen je nadahnuće za film našao u prelasku kolege glumca Zelenskog s filmskog seta u ured predsjednika. Invazija je potom dramatično povećala značaj filma i pretvorila Pena u strastvenog zagovornika Ukrajine.

- Ukrajina se u borbi protiv ruske invazije bori umjesto svih nas - rekao je Pen publici na premijeri filma.

Film je producirao kanadsko-američki časopis Vice, a sniman je izbliza i "iz ruke", u stilu interaktivnog dokumentarca koji je popularizirala ta medijska organizacija i prikazuje Penove napore da razumije Ukrajinu, njenog predsjednika i njenu borbu.

Pen i Kaufman u filmu podupiru američko naoružavanje Ukrajine i time pokazuju da je odluka Zelenskog da ih primi na prvi dan invazije bila vješt potez u ukrajinskom informacijskom ratu.

Dalekosežne posljedice

- Ako ne pobijedimo danas, tad će Amerikanci voditi ratove za nekoliko godina - rekao je Zelenski Penu u kasnijem intervjuu, upozorivši da bi poraz Ukrajine imao dalekosežne posljedice.

Putinove snage su nakon skoro godinu dana invazije još uvijek u Ukrajini, pojačavaju napade na istoku u sklopu onoga što Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom", u kojoj su smrtno stradale hiljade ljudi, a raseljeni milioni.

Kamera gledatelje neugodno približava smrti i krvoproliću koje su za sobom ostavili ruski vojnici pri povlačenju, a film je iskren kada su u pitanju ograničenja za zvijezdu Holivuda usred ratnog stanja, piše HRT.

- Mogu li biti otvoren? - čuje se kako na filmu govori jedan od tjelohranitelja. Vi ste Šon Pen. Niko neće biti odgovoran za Vašu smrt na bojišnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.