PRIKAZANO 287 FILMOVA

Zlatni medvjed "Berlinalea" za francuski dokumentarac

Film ematizira svakodnevicu na jednom brodu smještenom na Seini u Parizu na kojem se nalazi klinika za mentalno bolesne osobe

Sa dodjele nagrada. HRT

A. K.

25.2.2023

Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg "Berlinalea" dobio je francuski dokumentarni film reditelja Nikolasa Filberta (Nicolas Philibert) Sur l' Adamant, objavljeno je u subotu navečer u Berlinu.

- Vi niste pri sebi! - rekao je reditelj Filbert nakon što mu je predsjednica ovogodišnjeg međunarodnog žirija, američka glumica Kristin Stjuart (Kristen Stewart), predala Zlatnog medvjeda za najbolji film ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Film Sur l´Adamant (Na Adamantu) tematizira svakodnevicu na jednom brodu smještenom na Seini u Parizu na kojem se nalazi klinika za mentalno bolesne osobe.

Uloga dječaka

Srebrnog medvjeda veliku nagradu žirija, dobio je njemački reditelj Christian Petzold za film Crveno nebo, a nagrada za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je španjolskoj glumici Sofiji Otero za ulogu dječaka u filmu 20.000 vrsti pčela.

Srebrni medvjed za najbolji scenarij dodijeljen je scenarističkom timu filma Music njemačke redateljice Angele Shanelec.

Nagradu za izvanredno umjetničko dostignuće dobio je film talijanskog redatelja Giacomoa Abbruzzesea Disco Boy u kojem glumi i hrvatski glumac Leon Lučev.

Na ovogodišnjem Berlinaleu Zlatnog medvjeda za životno djelo dobio je američki redatelj Steven Spielberg.

Bez ograničenja

Prikazano je 287 filmova iz 67 zemalja. Za neku od glavnih nagrada je konkuriralo 19 filmova prikazanih u takmičarskoj sekciji.

Ovogodišnji, 73. po redu Berlinale, je prvi put nakon dvije godine održan bez pandemijskih ograničenja.

Berlinale završava u nedjelju danom rezerviranim za projekcije za široku publiku, navodi HRT.

Berlinski filmski festival, pored festivala u Cannesu i Veneciji, spada među tri najvažnija filmska festivala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.