ODBROJAVANJE DO DODJELE

Ususret Oskaru: Ko je favorit kladionica

Spilberg je jedini režiser kojem je pošlo za rukom da u čak šest decenija ostvari nominaciju

Kejt Blanšet. Instagram

L. S. R.

12.3.2023

U Dolbi teatru po 95. put bit će dodijeljene najprestižnije filmske nagrade Oskari. 

Prvi put od 1933. godine u trci za najboljeg glumca svi su prvi put nominovani. Zapravo od svih desetoro nominovanih glavnih glumaca, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji, jedina Oskarovka je Kejt Blanšet (Kate Blanchet). Ona se ove godine takmiči za svoju treću nagradu ulogom u filmu „Tar“. To je deseto ostvarenje koje je nominovano za Oskara, a u kojem je maestralna glumica imala ulogu.

„Sve u isto vrijeme“

Od 20 nominovanih u četiri kategorije (najbolji glavni glumac, najbolja glavna glumica, najbolja sporedna muška uloga i najbolja sporedna ženska uloga) 16 njih prvi put ima priliku da ponese ovo laskavo priznanje – što je rekord.

Stiven Spilberg (Steven Spielberg) nominovan je deveti put za najbolju režiju. Ove godine za ostvarenje „Fabelmanovi“. Spilberg je jedini režiser kojem je pošlo za rukom da u čak šest decenija ostvari nominaciju. I to nije sve, sa sedam nominacija za „Fabelmanove", Spilbergovi filmovi su ostvarili ukupno 146 nominacija za Oskara – što je najviše do sada.

„Fabelmanovi“ su Spilbergu donijeli i 12. nominaciju za najbolji film, što je najviše što je iko do sada postigao.

Ovo je prva godina da je svih pet nominovanih za najbolju režiju također nominovano za pisanje scenarija svojih filmova.

Najveći favorit ove godine, bar sudeći po kladionicama, je ostvarenje „Sve u isto vrijeme“ sa 11 nominacija. 

Interesantno je i da su prvi put od 1977. godine dva filma – „Sve u isto vrijeme“ i „Duhovi ostrva“ dobila po četiri nominacije za glumu.


„Na zapadu ništa novo“ je prvi film na njemačkom jeziku nominovan za najbolji film (iako je Njemačka najnominovanija zemlja van engleskog govornog područja u 21. stoljeću – ima devet nominacija). Ovo je peta godina zaredom da je film koji nije na engleskom jeziku nominovan za najbolji film.

Dobitnik Nobelove nagrade

Kada je riječ o glumcima, Džad Herš oborio je rekord u razmaku između dvije nominacije – ove godine nominovan je za najboljeg sporednog glumca u filmu „Fabelmanovi" i to poslije čak 42 godine. Do sada je taj rekord držao Henri Fonda sa 41 godinom „pauze“.

Osamdesetsedmogodišnji Džad Herš (Judd Hirsh) je drugi najstariji nominovani za glumu svih vremena.

Ipak, najstariji nominovani je Džon Vilijams (John Williams), koji je sa 91 godinom najstarija osoba koja se ikada takmičila za najprestižniju nagradu u filmskom svijetu. Nominovan je za najbolju originalnu muziku za „Fabelmanove“, što mu je čak 53. nominacija. Zaostaje samo za Voltom Diznijem (Wolt Disney) u tom broju, koji je sa 59 nominacija najbolji svih vremena.

Kazuo Išiguro je šesti dobitnik Nobelove nagrade koji je nominovan za Oskara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.