DJEČIJA ZVIJEZDA 1980-IH

Nakon 30 godina pauze: "Mama, osvojio sam Oskara"

Ke Huj Kuan nagrađen je u kategoriji najboljeg sporednog glumca u filmu "Sve u isto vrijeme"

Ke Huj Kuan. AP

H. J. I.

13.3.2023

Vijetnamsko-američki glumac Ke Huj Kuan (Huy Quan 51) osvojio je prvog Oskara. Nagrađen je u kategoriji najboljeg sporednog glumca u filmu "Sve u isto vrijeme".

Ke Huj se glumi vratio nakon 30 godina pauze, a ubrzo nakon povratka na scenu osvojio je Zlatni Globus i SAG nagradu. Sada je zbog svoje glume osvojio i prestižnog Oskara, a zbog pobjede nije mogao suzdržati suze.

"Mama, osvojio sam Oskara"

- Hvala vam. Moja mama ima 94 godine i gleda me od kuće. Mama, osvojio sam Oskara - rekao je Ke Huj pa dodao:

- Moje putovanje započelo je na brodu. Godinama sam bio u kampu za izbjeglice. Nekako sam završio na najvećoj pozornici u Holivudu. Kažu da se ovakve priče događaju samo u filmovima. Ne mogu vjerovati da se ovo događa meni. Ovo je američki san.

Glumac se zahvalio svojoj porodici koja mu je pomoglatokom povratka u glumačke vode, a obratio se i svojim kolegama iz filma "Sve u isto vrijeme", kao i nekima koji su s njim glumili u "Gooniesima".

Vjerujte u svoje snove

- Snovi su nešto u što trebate vjerovati. Ja sam umalo odustao od svog. Za sve vas koji gledate, molim vas da ostvarite svoje snove - rekao je glumac.

Ke Huj Kuan svima je dobro poznat kao dječja glumačka zvijezda, a proslavile su ga uloge u filmovima "Goonies" i "Indiana Jones i ukleti hram". Iako su filmovi u kojima je glumio postali svjetski poznati, Kuan je smatrao kako ne postoji previše uloga za azijske glumce pa je tako i odustao od glumačke karijere. Ipak, nakon tri desetljeća se odlučio vratiti te je odigrao ulogu u filmu "Sve u isto vrijeme". Nakon što je film izašao, nominacije za različite nagrade su se počele nizati, a jedan od omiljenih dječjih glumaca osvojio je neke od najprestižnijih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.