NAŠE GLUMICE

Odabrale su dostojanstveno starenje i nisu se pokajale: One se ne plaše godina i bora

Opsesiju vječnom mladošću kreirao je Holivud, a s nerealnim standardima ljepote nastavile su društvene mreže

Jasna Đuričić, Tatjana Šojić i Anica Dobra. Armin Durgut/PIXSELL / Jovana Stojandinović

Nerma Ajnadžić

3.7.2023

Dostojanstveno starenje veliki je izazov u tvornici snova koju je kreirao, prije svega, Holivud. Nerealni standardi ljepote koje nameću društvene mreže često su tema brojnih rasprava, a pod najvećim su pritiskom slavne žene koje su često meta zlobnih komentara.

Vječna mladost

Opsesija vječnom mladošću i dalje vlada, ne samo Holivudom nego svugdje, a u želji da zaustave pojavu bora, brojne su se zvijezde podvrgnule raznim tretmanima i estetskim zahvatima, čime su, nažalost, u velikom broju slučajeva unakazile svoj izgled.

Nasreću, ima i onih dama koje hrabro pokazuju kako izgledaju „iza kulisa“, bez reflektora. Glumice poput Salme Hajek (Hayek) bez zadrške pokazuju svoje sijede i koju boru više i na taj način suprotstavljaju se nerealnim idealima.

Nije samo Hajek dostojna spominjanja. Tu su i Kim Katral (Cattrall), Šeron Stoun (Sharon Stone), Helen Miren (Mirren), Dajana Kiton (Diane Keatone), Meril Strip (Meryl Streep)...

Rame uz rame s njima mogu i bosanskohercegovačke glumice, kao i regionalne, koje su odabrale prirodan izgled umjesto „plastičnog“.

Srbijanska glumica Jasna Đuričić oličenje je ljepote i prefinjene elegancije. Jedna od najboljih evropskih glumica, titula koju je osvojila nakon odigrane glavne uloge u filmu „Quo vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić, sredinom aprila proslavila je 57. rođendan.

Đuričić i Šojić: Oduševile sve na prošlogodišnjem SFF-u. Armin Durgut/PIXSELL

Sarajka Tatjana Šojić također je u aprilu proslavila rođendan, i to 59. Upravo su njih dvije na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu ukrale pažnju kada su zajedno prošetale crvenim tepihom, pozirale s osmijehom od „uha do uha“ u odjevnim kombinacijama studija „Kaftan“.

Bošković: Ponosno u osmoj deceniji. Ataimages

Nedavno su Helen Miren i Endi Mekdovel (Andie MacDowell) u Kanu isto tako oduševile fotoreportere i publiku pojavivši se u svijetlim bojama na crvenom tepihu, baš kao što su to učinile Šojić i Đuričić u Sarajevu.

Iskreni osmijeh

Beograđanka Tanja Bošković svojom ljupkošću već decenijama osvaja ljude, a o ulogama da ne govorimo. I da, predstavnica je prirode u svakom smislu. Krajem juna napunila je 70 godina i time zakoračila u osmu deceniju.

Ninković: Zovu je Monikom Beluči. Printscreen

Glumica iz Trebinja Nataša Ninković i danas oduševljava sve, posebno svojim iskrenim osmijehom, kojem posebnu notu daju sitne bore oko očiju koje Ninković ponosno nosi. Nju još nazivaju i ovdašnjom Monikom Beluči (Monica Bellucci), a 51 godinu napunit će krajem ovog mjeseca.

Dobra: Jedna od najpoželjnijih regionalnih glumica. Jovana Stojandinović

Anica Dobra prije tačno mjesec proslavila je 61. rođendan, a odavno važi za jednu od najpoželjnijih glumica s ovih prostora, kako zbog svog glumačkog umijeća tako i zbog svog mladalačkog izgleda.

Musliović: Lijepa sjećanja

Mediha Musliović jedna je od najpoznatijih bh. glumica i prvakinja Drame Narodnog pozorišta Sarajevo. Krajem prošle godine za „Avaz“ je izjavila kako su lijepa sjećanja zapravo ona koja čovjeku čine život ljepšim.

Musliović: Ljepši život. Avaz

U februaru je napunila 48 godina, a mnogima je sve ljepša.

Karanović: Ne pridaje značaj

Beogradska glumica Mirjana Karanović čest je gost Sarajeva, a svoju decenijama dugu karijeru ispunila je brojnim ulogama, kao i nagradama. 

Karanović: Osvaja harizmom. Printscreen

U sedmoj deceniji života oduševljava gdje god da se pojavi svojom harizmom, dok borama i brojkama ne pridaje značaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.