PREMIJERA U PULI

Ermin Bravo za "Avaz": Nije lako igrati ljude s traumom

U filmu „Hotel Pula“ igra izbjeglicu iz BiH Mahira, koji se zaljubi u mlađahnu Unu

Bravo: Na Brijunima se osjećam kao da sam domaći. SARTR

Nerma Ajnadžić

21.7.2023

Gotovo 6.000 osoba u pulskoj Areni aplauzom je nagradilo glumačku i autorsku ekipu filma „Hotel Pula“, koji je doživio svjetsku premijeru prije nekoliko dana. Emotivna drama, kako se čini, nikoga nije ostavila ravnodušnim. A i kako bi, kada govori o čovjeku koji je od ratnih dejstava u BiH pobjegao u Pulu. Tog čovjeka utjelovljuje bh. glumac Ermin Bravo, koji je još jednom pokazao spektar glumačkih sposobnosti koje posjeduje.

Emotivne reakcije

Mahir, kako se glavni lik zove, „smješten je u hotelu Pula“, a skoro svaki dan mu je isti, dok se ne zaljubi u mladu Unu, koju igra Nika Grbelja.

Bravo je prisustvovao premijeri u Puli, a ubrzo nakon nje se uputio na prelijepe Brijune, gdje radi predstavu „Othello“. Upravo ga je naš poziv zatekao na probi, ali je Bravo izdvojio nekoliko minuta za razgovor s potpisnicom ovih redova.

- Bilo je lijepo u Puli gledati film napravljen za pulsku publiku. Bio je to poseban događaj. Reakcije su vrlo lijepe, pozitivne i emotivne. Kažu mi da su i kritike dobre. Tako da sam sretan. Radujem se i susretu sa sarajevskom publikom na Sarajevo Film Festivalu, jer je film, između ostalog, i bosanska priča, koju mislim da će sarajevska publika voljeti - rekao je Bravo za „Avaz“.

Uloga Mahira, kako je rekao, zahtjevna je.

- Nije lako igrati introvertne, samozatajne ljude, s tajnom i traumom. Ali, istovremeno, to je i lijep glumački zadatak jer je masno i punokrvno. Imao sam lijepu saradnju s rediteljem i divnom mladom glumicom Nikom Grbeljom, koja je buduća zvijezda regionalnog filma - istakao je Bravo.

Izvedba u SARTR-u

Ipak, ne prepušta se previše uživanju. Sada mu je prioritet „Othello“, čija premijera će biti za nekoliko dana na Brijunima.

- Mislima sam u „Othellu“. Na Brijunima se osjećam kao da sam domaći. Već šest ili sedam godina igram na toj tvrđavi. To je poseban ambijentalni, pozorišni doživljaj. Gradimo lijepu koprodukciju sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR), kazalištem Ulysses i ukrajinskim autorskim timom jednog ratnog „Othella“, gdje razmjenjujemo, kroz tu Šekspirovu priču, ratna iskustva ove tri zemlje. Mislim da imamo dobru predstavu, tu će biti nekih osam izvedbi za hrvatsku publiku, a onda najesen dolazimo u Sarajevo, gdje ćemo u SARTR-u imati sarajevsku premijeru - zaključio je Bravo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.