DJELUJE JOŠ STRAŠNIJE

Još veći horor: 50 godina nakon originala vraća se Egzorcist

Prije tačno 50 godina ove jeseni, najstrašniji horor film ikad pojavio se na ekranima

Scena iz filma "The Exorcist". Instagram

O. T.

29.7.2023

Ako ste se zasitili Barbenheimera manije, bit ćete sretni kada saznate da u kina dolazi novi horor film. 50 godina nakon originalnog Egzorcista, franšiza je objavila trailer za prvi od tri dijela reboota.

- Kada je Egzorcist, temeljen na bestseleru Williama Petera Blattyja, objavljen, zauvijek je promijenio kulturu - objašnjava Universal Pictures.

Oborio rekorde

Film je tada oborio rekorde na blagajnama i zaradio nevjerovatnih 10 nominacija za Oskara, što ga čini prvim horor filmom ikada nominiranim za najbolji film. Stoga ne čudi da reditelj David Gordon Green i scenarist Peter Sattler žele oživjeti stari horor film u 21. stoljeću.

Novi film naslova The Egzorcist: Believer bit će nastavak zloglasnog filma iz 1973. koji govori o 12-godišnjoj djevojčici koju zaposjedne misteriozni demonski entitet, zbog čega njena majka mora potražiti pomoć dvojice svećenika kako bi je spasili.

- Prije tačno 50 godina ove jeseni, najstrašniji horor film ikad pojavio se na ekranima, šokirajući publiku širom svijeta. U petak, 13. oktobra, počinje novo poglavlje - najavljuje Universal Pictures.

The Exorcist: Believer prati živote dvoje roditelja koji očajnički traže pomoć kada njihove kćerke pokažu znakove opsjednutosti demonima.

"Već od muzike se ježim"

- Od smrti njegove trudne supruge u potresu na Haitiju prije 12 godina, Victor Fielding (Leslie Odom, Jr.) sam odgaja njihovu kćerku Angelu (Lidya Jewett). Ali kada Angela i njena prijateljica Katherine (Olivia Marcum) nestanu u šumi i tri dana kasnije se vrate bez sjećanja na ono što im se dogodilo, pokreću se događaji koji će natjerati Victora da se suoči s najnižim stupnjem zla i, u svom užasu i očaju, potraži jedinu živu osobu koja je već svjedočila nečemu sličnom: Christine MacNeil - stoji u sinopsisu.

A stvari postaju još uzbudljivije jer će, prvi put nakon filma iz 1973., dobitnica Oscara Ellen Burstyn ponoviti svoju kultnu ulogu Christine MacNeil.

Gledatelji koji su bacili oko na novi trailer kažu da im novi Egzorcist djeluje zastrašujuće.

"Već od muzike se ježim", "Bio sam prestravljen i sinoć nisam mogao zaspati", komentirali su neki na Twitteru.

The Exorcist: Believer trebao bi stići u kina uoči Noći vještica, 13. oktobra 2023.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.