LEGENDARNI GLUMAC

Dragan Bjelogrlić za "Avaz": Dolazim na SFF

Film „Čuvari formule“ bit će prikazan 15. avgusta

Dragan Bjelogrlić. Instagram

2.8.2023

Odmah nakon svjetske premijere, koja će se održati na jednom od najvećih evropskih filmskih festivala u Lokarnu, novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ bit će prikazan 15. avgusta u okviru glavnog programa 29. Sarajevo Film Festivala.

Ova dva festivala samo su početak filmskog života „Čuvara formule“ uoči velike premijere u Beogradu, koja je planirana u novembru ove godine.

Tajna policija

Festivalskoj publici u Sarajevu bit će predstavljena istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, koja je rađena prema bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“.

Bjelogrlić je rado viđen gost u bh. prijestonici, a dok traje odbrojavanje do početka prestižnog festivala, za „Dnevni avaz“ je poručio:

- Dolazim na SFF.

U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča provodi tajni projekt koji predvodi profesor Dragoslav Popović.

Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslavenska tajna policija odvodi na liječenje u Kliniku Kiri u Parizu.


Aleksej Bjelogrlić. Instagram

Mučno pitanje

Francuski doktori, predvođeni profesorom Žoržom Mateom, zaključuju da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate cijeli svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekt na kojem su radili jugoslavenski naučnici, on predlaže da se prvi put u historiji izvede delikatna i neizvjesna intervencija zamjene koštane srži ozračenih pacijenata.

Da li je riječ o eksperimentu nad živim ljudima ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslavenske naučnike.


I sin Aleksej u utrci za nagradu

U utrci za nagradu „Srce Sarajeva“ za TV serije, u kategoriji „Zvijezda u usponu-komedija“, jeste i sin slavnog glumca i reditelja – Aleksej Bjelogrlić.

Aleksej je prvu ulogu ostvario 2010. godine u rediteljskom prvjencu svog oca Dragana, filmu „Montevideo, Bog te video“, u kome je tumačio malog Aleksandra Tirnanića Tirketa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.