USUDITE LI SE POGLEDATI

Putovanje kroz najstrašnije horor filme: Od klasika do savremenih užasa

Najstrašniji horor filmovi uvijek su bili privlačna vrsta umjetnosti

Strah od horor filma. Instagram

3.8.2023

Najstrašniji horor filmovi uvijek su bili privlačna vrsta umjetnosti za one koji vole osjećaj uzbuđenja i straha. Od njihovih početaka u ranim danima kinematografije, horor filmovi su se razvili u različite podžanrove koji zadovoljavaju različite strahove i afinitete gledatelja. Ovo su neki od najstrašnijih horor filmova koji su ostavili dubok trag u filmskoj industriji i među publikom.

1. "Psiho" (1960) - Alfred Hičkokov (Hitchcockov) klasik koji je postavio standarde za moderni horor žanr. S pričom o motelskom vlasniku s mračnom tajnom, ovaj film se ističe po svom psihološkom hororu i neočekivanim zapletima.

Film Psiho. Facebook

2. "Isijavanje" (1980) – Stenli Kjubrikovo (Stanley Kubrick) remek-djelo temeljeno na romanu Stephena Kinga, prati disfunkcionalnu porodicu koja boravi u izoliranom hotelu. Film se bavi temama ludila i paranormalnog, ostavljajući gledatelje s dubokom nelagodom.

Isijavanje. Twitter

3. "Iskupljenje" (1999) - Reditelj M. Najt Šajmalan (M. Night Shyamalan) donosi priču o dječaku koji vidi mrtve ljude, uključujući i vlastitog duhovnog vodiča. Ovaj film je poznat po svojoj iznenađujućoj i mračnoj završnici.

Film Iskupljenje. Twitter

4. "Tišina janjadi" (1991) - Ovaj film reditelja Džonatana Dimea (Jonathana Demmea) prati FBI-ovog agenta Klaris Starling (Clarice) koja mora sarađivati s serijskim ubicom Hanibalom Lekterom (Hannibalom Lecterom) kako bi uhvatila drugog ubicu. Film je poznat po izuzetnoj glumi Entonija Hopkinsa (Anthonyja) kao Hanibala Lektera.

Tišina janjadi. Wikipedia

5. "Ringu" (1998) - Ovaj japanski film, reditelja Hideo Nakate, donio je popularnost japanskim horor filmovima. Film prati priču o prokletom videozapisu koji ubija gledatelje sedam dana nakon što ga pogledaju.

Ringu. Instagram

Naravno, definicija najstrašnijih horor filmova varira od osobe do osobe, a horor žanr neprestano evoluira, donoseći nam nove filmove koji izazivaju strah i napetost. Ovi filmovi predstavljaju samo mali dio bogatstva horor filmske baštine, ali svakako su ostavili snažan pečat u filmskoj historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.