NIKAD NIJE EMITIRANA

Ova epizoda Simpsona smatra se toliko uvredljivom da je zabranjena u Japanu

Kako su godine prolazile, Simpsoni su bili na udaru kritika zbog šala koje su pogrešno protumačene

Simpsoni. Youtube

D. R.

6.8.2023

Simpsoni postoje više od tri decenije i često su bili predmet kontroverzi. Kad su se Simpsoni počeli emitirati, samo postojanje Barta Simpsona smatralo se svetogrđem. Kako su godine prolazile, Simpsoni su bili na udaru kritika zbog šala koje su pogrešno protumačene, a bilo je i nekih epizoda koje se nisu svima svidjele.

Štaviše, postoji epizoda koja nikad nije emitirana u Japanu. Riječ je o epizodi "Thirty Minutes Over Tokyo", kojom je označen kraj emitiranja 10. sezone. U toj je epizodi japanski car prikazan kao sumo-borac u tangama, što je u Japanu doživljeno kao nevjerovatno uvredljivo pa je odlučeno da se ta epizoda nikada neće emitirati.

Sumnja se da se ni drugi detalji ne bi svidjeli gledateljima u Aziji jer epizoda uključuje parodije na japanske emisije i japansku kulturu općenito, piše Collider.

Godinu dana kasnije, epizoda 11. sezone "Little Big Mom" također se nije emitirala u Japanu zbog prikaza gube. Naime, historija gube u Japanu imala je političke posljedice pa su vlasti još jednom zaključile da je bolje da se ne prikazuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.