DRAG GOST SARAJEVA

Glumac Slavko Sobin za "Avaz": Došao sam u fazu da mogu birati koje ću uloge igrati

Osnažiti žene da se ne boje pustiti svoj glas i progovoriti o nasilju

Sobin prve noći SFF-a na crvenom tepihu. Armin Durgut/PIXSELL

Nerma Ajnadžić

17.8.2023

Dok se 29. izdanje Sarajevo Film Festivala polako približava kraju, jedan od gostujućih glumaca iz Hrvatske Slavko Sobin pokupio je, sasvim zasluženo, brojne simpatije i pohvale. Kako publike tako i kritičara.

Čovjekova bol

S ulogama u dva filma - „Smrt djevojčice sa žigicama“ i „Samo kad se nasmijem“ - Sobin je pokazao i dokazao još jednom svoje glumačke sposobnosti. Potpisnica ovih redova družila se s ekipom ostvarenja „Smrt djevojčice sa žigicama“, a svi oni su izrazili iskreno saučešće zbog ogromne tragedije u Gradačcu, gdje su ubijene tri osobe, a još tri ranjene, zbog čega je jučer u Federaciji BiH bio Dan žalosti.

- Gost sam ja još ovdje, nisam toliko često u Sarajevu. Krasno mi je, vidim da su oba filma vrlo lijepo prihvaćena od publike, što je najbitnije od svega. Dugih je ovo pet dana u Sarajevu, imam osjećaj da sam prije mjesec došao. Sve je bilo prekrasno, od druženja, kolega, upoznavanja... - rekao je Sobin za „Dnevni avaz“.

„Samo kad se nasmijem“ potresna je priča o nasilju nad ženama, u kojem glavne uloge tumače Sobin, kao zlostavljač, i Tihana Lazović-Trifunović, kao žrtva koja naposljetku ubija supruga nasilnika i za to biva osuđena na dugogodišnju zatvorsku kaznu. Istinita priča iz Hrvatske! Lazović-Trifunović osvojila je i „Zlatnu arenu“ na Pulskom Film Festivalu, gdje je bila i premijera.

U filmu „Smrt djevojčice sa žigicama“, bez prevelikog „spojlovanja“ za one koji ga još nisu pogledali, Sobin igra dobričinu. 

- Obje uloge dolaze od polazišne točke, a to je neka bol tog čovjeka. U „Smrti djevojčice sa žigicama“ zbog smrti kćeri, a u „Samo kad se smijem“ je dubinska bol genetski unesena - istakao je Sobin.

Veliki projekti

Zbog tragičnih dešavanja koji su u crno zavili BiH, ali i kompletan region, kada je prošlog petka brutalno pretučena, a potom i ubijena Nizama Hećimović od nevjenčanog supruga monstruma Nermina Sulejmanovića, o kakvoj vrsti nasilja upravo i govori film „Samo kad se smijem“, Sobin naglašava da se, nažalost, na ovim prostorima uopće ne treba čekati da se takve stvari dese, jer se one, ustvari, dešavaju stalno.

Sobin s kolegicom iz filma „Smrt djevojčice sa žigicama. Armin Durgut/PIXSELL

- Samo što, kada je ovako skandalozno, onda one završe u medijima. Ali toga ima svako malo. Film i umjetnost bi trebali biti tu da liječe ljude, osnažuju. Uredu, filmovi treba i da zabave, ne mora sve biti velika snaga. Ali mi imamo tu privilegiju da se bavimo poslom koji može osnažiti ljude. „Samo kad se smijem“ bi trebao osnažiti i žene da progovore, da se ne boje svoj glas pustiti. Trebao bi odgojiti najmlađe generacije, pogotovo muške djece, da poštuju žene, da ne budu nasilnici. Trebao bi možda pokazati koliko je sulud taj sistem gdje okrećemo glavu od nasilja. Ako bi ovaj film to napravio na malom postotku ljudi, mislim da smo mi uspjeli. A treba, nažalost, uvijek raditi na takvim filmovima - istakao je Sobin.

Sobinov raspored u narednom periodu je jasan. Slijedi odmor, a potom snimanje dva velika projekta, a između njih, opet, odmor.

- Složio mi se raspored genijalno. Idem u Englesku snimati jedan film, u 10. i 11. mjesecu. A onda u martu i aprilu idem u Prag snimati drugi. Tako da imam dva projekta za koja znam da su mi kreativno i karijerno zasad dovoljna. Kada se dobro napravi uloga, to onda isprazni čovjeka. Prije nisam mogao, šta god mi se ponudi, šta god mogu odraditi, odradio bih i onda sam stalno letio s jednog mjesta na drugo. A sada se nadam da sam došao u fazu da mogu birati uloge koje ću igrati i da ih radim manje, ali da su važnije, da su to priče koje želim ispričati. Oba ova filma imaju vrlo bitne teme i poruke. Više ne smijem govoriti. Evo, u oba igram stvarne osobe - otkrio je Sobin.

Prošla me narcis faza

- Mislim da je najbitnije ono - u zdravom tijelu zdrav duh. Meni, kao glumcu, moje tijelo je moj alat. Kada sam počeo trenirati, to je bilo da bih izgradio tijelo. Ali sam se u nekom trenutku „navukao“ na to kao na svojevrsnu dnevnu meditaciju. To je za mene vrijeme kad se „ispucam“, fokusiram na to. I, zbilja, to nema veze s mojom fizikom spretnošću, već i sa zdravljem i tim nekim mirom. Nemam više onaj moment da se na Instagramu toliko pokazujem, ta neka narcis faza me prošla, a imao sam baš narcis fazu i sada mi je malo neugodno zbog toga. Pa sada ne pokazujem tijelo toliko. Osim kada obučem odijelo bez košulje, ali to je neka druga poruka - kroz smijeh nam je govorio Sobin o svom fizičkom izgledu.

Sobinova dva psa Buba i Mara često su zvijezde njegovog Instagram profila. Rekao nam je da ih čuvaju njegovi mama i tata te da jedva čeka da se vrati kako bi ih vidio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.