NAKON DANA ŽALOSTI

Film "Tigrica" snimljen po istinitoj priči

Crvenim tepihom, kako to običaji nalažu, prodefilovale su brojne slavne ličnosti

Ekipa filma "Tigrica". Foto: Avaz

17.8.2023

Nakon što u srijedu 16.08. na Sarajevo Film Festivalu nije bilo projekcija zbog dana žalosti, sinoć je nastavljen takmičarski program. U Narodnom pozorištu prikazan je fim „Tigrica“ reditelja Andreja Tanasea. Ovo ostvarenje rezultat je saradnje produkcija iz Rumunije, Francuske i Grčke.

Defile

Crvenim tepihom, kako to običaji nalažu, prodefilovale su brojne poznate ličnosti, kao i ekipe filmova „Volim film,“ „Nestajući vojnik“ „Kajmak“, „Ratnio suveniri“. U centru pažnje bila je ekipa fila „Tigrica.“ Pažnju prisutnih privukli su supružnici Tanja Ribič i Branko Đurić Đuro, kao i Mima Karadžić.

Vera je veterinarka iz jednog malog grada u Transilvaniji. Udata je za glumca i reditelja Tomu. Nakon gubitka tek rođenog djeteta, njihov brak zapada u krizu. Vera postaje opsjednuta idejom da svog mrtvog sina mora sahraniti prema pravoslavnim običajima i sve više vremena provodi na poslu. Na dan kada u zoološki vrt, u kojem Vera radi, stiže novi tigar, ona otkriva da njen muž nešto krije od nje. 

Tanja Ribič i Branko Đurić Đuro. Foto: N. Šaljić / Avaz

Tanaseov prvijenac inspirisan je pričom iz stvarnog života o velikoj mački koja je prije deset godina pobjegla iz zoološkog vrta u malom rumunskom gradu Sibiu. Inspiraciju za film režiser je dobio gledajući snimak na televiziji kada su lokalne vlasti ubile tigra.

-Bio je veliki kontrast, vrlo čudna slika, vidjeti policiju i prolaznike kako se šetaju pored leša ove prelijepe, egzotične životinje, rekao je, dodajući da je tigar “izgledao kao da je došao iz drugog svijeta”.

Predstava se mora nastaviti

Na drugoj projekciji prikazan je film „Životinja“, koje je također nastao kao rezultat saradnje produkcija iz više zemalja, Grčke, Austrije, Rumunije, Cipra i Belgije.

Animatori u jednom otočkom „all-inclusive“ odmaralištu, pod vrelim grčim suncem, pripremaju se za napornu turističku sezonu. Kalia je predvodnica čopora. Papirni ukrasi, sjajni kostimi i plesni nastupi ispunjavaju pozornicu. Dok se ljeto zakuhava i pritisak posla raste, njihove noći postaju nasilne i u mraku se otkrivaju unutrašnje borbe s kojima se Kalia suočava. Ali, kada se svjetla pozornice upale, predstava se mora nastaviti.

Sa crvenog tepiha - Avaz
Sa crvenog tepiha - Avaz
Sa crvenog tepiha - Avaz
Sa crvenog tepiha - Avaz
Sa crvenog tepiha - Avaz

Tigar na filmskom platnu

Tigrica iz filma svoj debi na filmskom platnu imala je u ekranizaciji bestselera Jana Martela (Yann) „Pijev život“. To ostvarenje se pretežno oslanjalo na kompjuterske efekte u scenama gdje je fokus bio na divljoj životinji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.