ZAŽALIO KASNIJE

Džoni Dep odbio je kultnu ulogu Leonarda Dikaprija

Dep i Dikaprio susreli su se početkom 90-ih na snimanju filma "What's Eating Gilbert Grape" iz 1993. godine

Dikaprio i Dep. Movie Still

D. R.

5.9.2023

Iako su rođeni u razmaku od 12 godina, Džoni Dep (Johnny Depp) i Leonardo Dikaprio (Leonardo DiCaprio) imali su mnogo toga zajedničkog kada su početkom 90-ih počeli graditi slavu. Obojica su bili zvijezde u usponu, koje su se borile za slične uloge, a jednom prilikom su čak i dijelili ekran.

U kasnim 1980-ima Dikaprio se pojavio u brojnim reklamama, a onda je dobio priliku pokazati svoj istaknuti glumački talent. Prvu značajnu filmsku ulogu ostvario je 1993. kada je glumio Tobija Vulfa (Tobyja Wolffa) uz Roberta de Nira u hvaljenoj drami "This Boy's Life".

Dep se također pojavio u 80-ima i preuzeo je nekoliko manjih uloga, uključujući onu u drami Olivera Stonea o Vijetnamskom ratu iz 1986., "Platoon". Nakon toga je uslijedila opsežnija uloga u televizijskoj seriji "21 Jump Street", ali tek 1990. je kao Edvard Škaroruki (Edward Škaroruki) u istoimenom filmu Tima Burtona pokazao svoj puni potencijal.

Težak period za Depa

Dep i Dikaprio susreli su se početkom 90-ih na snimanju filma "What's Eating Gilbert Grape" iz 1993. godine. U toj porodičnoj drami Dep glumi Gilberta Grejpa (Gilberta Grapea) koji se brine za svog mentalno poremećenog mlađeg brata Arnija (Arnieja) (Dikaprio). Unatoč hemiji između njih dvojice na ekranu, izvan ekrana bratska veza nije postojala.

U kasnijem razgovoru za "Cosmopolitan", Dep je objasnio da je tada prolazio kroz teško razdoblje zbog razlaza od Vinone Rajder (Winone Ryder), a to je igralo ulogu u njegovom grubom postupanju prema Dikapriju na setu.

- Kad se snimao taj film, bilo je to teško razdoblje za mene. Ne znam zašto, mučio sam se - rekao je.

Unatoč tome, priznao je da Dikaprija jako cijeni kao glumca.

"Radio je jako naporno na tom filmu i proveo je puno vremena istražujući. Došao je na set, bio je spreman raditi."

Zažalio zbog uloge

Titanik Džejmsa Kamerona (Jamesa Camerona) označio je prekretnicu u Dikaprijevoj karijeri, ali uloga Džeka Dosona (Jacka Dawsona) prvo je ponuđena Depu, koji ju je odbio. U razgovoru s Hovardom Strenom (Howardom Sternom) 2001., Dep je otkrio da je odbio ulogu jer mu je 180 stranica scenarija bilo zastrašujuće.

"Mučio sam se s oko 15 stranica Titanika", priznao je.

U intervjuu za "Rolling Stone" 2018. godine, Dep je još jednom osvrnuo na tu temu i izrazio žaljenje što se nije prihvatio hrabrog projekta koji je zaradio 2.2 milijarde dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.