AMERIČKI PISAC

Džordž Martin otkrio koju epizodu serije "Igra prijestolja" smatra najboljom

Pisac je također izrazio svoje divljenje prema raznim epizodama serija "The Wire" i "Black Mirror"

George R.R. Martin. AP

D. R.

5.9.2023

Američki pisac, scenarist i producent Džordž R.R. Martin (George R.R. Martin) je u nedavnoj objavi na svom blogu naveo koju završnu epizodu smatra najboljom u historiji televizije.

Autor serijala "Pjesma leda i vatre" je napisao objavu nakon što je pročitao članak magazina "Vanity Fair", koji je jednu epizodu "Igre prijestolja" svrstao na spisak 25 savršenih epizoda u posljednjih 25 godina.

Epizoda "Blackwater"

Riječ je o epizodi "Blackwater", posljednjoj epizodi druge sezone popularne serije. Epizoda, čiji scenarij je napisao Martin, fokusirala se na lik Stanisa Barationa (Stannisa Baratheona) i njegov pokušaj osvajanja Kraljevog grudobrana.

- Nikada nisam tvrdio da sam savršen... ali ako dobri ljudi iz "Vanity Faira" to tvrde, ko sam ja da se protivim - napisao je autor na svojoj stranici bloga.

- Naravno, ne govore oni da sam ja savršen. Pričaju o "Blackwateru", jednoj od epizoda koje sam napisao za Igru prijestolja.

Sam autor je otkrio da mu je "Blackwater" najdraža epizoda koju je napisao za Igru prijestolja, a rekao je i da se slaže s ostatkom popisa "Vanity Faira". No, tom popisu bi dodao i posljednju epizodu HBO-ove serije "Six Feet Under". "Six Feet Under" se prikazivao od 2001. do 2005. godine, a radnja serije prati porodicu Fišer (Fisher) koja vodi pogrebno poduzeće.

Uporedio i "Six Feet Under"

- Ako bih morao odabrati jednu epizodu koja je još savršenija od svih ostalih sa spiska, to bi morala biti završna epizoda serije "Six Feet Under". Volio sam tu seriju, iako ne mogu reći da sam je volio jednako kao "Rome" ili "Deadwood" ili "Fargo" ili nekoliko drugih serija koje nisu na ovom spisku. Ipak ta posljednja epizoda je daleko najbolja završnica u cijeloj historiji televizije. Ne vjerujem da je iko može nadmašiti -  napisao je Martin.

Pisac je također izrazio svoje divljenje prema raznim epizodama serija "The Wire" i "Black Mirror", a uz to je bio zahvalan jer se nešto na čemu je radio uopće našlo na popisu.

- Naravno, nijedno umjetničko djelo nije zaista savršeno. Ali veliko je zadovoljstvo čuti da ste to postigli, ili barem bili blizu. Uvijek postoji sljedeći put... I bez obzira na to kako prođu priče na kojima radim, želim pisati bolje svaki put kad sjednem pred računar - zaključio je pisac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.