"AVAZ" NA LICU MJESTA

U Skadarliji otkriven spomenik legendarnom pjevaču: Tomina supruga se rasplakala

To je bila druga kuća moga muža. I na neki način on se vratio kući – dodala je Gordana

Šapić sa Gordanom i Žaklinom. Foto: Slavica Danilović

2.10.2023

Pred velikim brojem građana i poštovalaca legendarnog pjevača danas je u Skadarliji u Beogradu otkriven spomenik Tomi Zdravkoviću.

Spomenik su poslije prigodnih zvaničnih obraćanja, zajednički otkrili Tomina supruga Gordana, kćerka Žaklina (iz Tominog prvog braka), gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i inicijator podizanja spomenika, političar Rasim Ljajić.

- Drago mi je i čast da za vrijeme mog mandata prisustvujem ovom važnom događaju… Od ovog momenta na neki način Skadarlija postaje i Tomina ulica. Neka nam je svima sretan ovaj važan momenat, i da još dugo živi sjećanje na Tomu – rekao je, između ostalog, Aleksandar Šapić.

Gordana Zdravković - Avaz
Spomenik Tome Zdravkovića - Avaz
Inicijator Rasim Ljajić - Avaz
Potpis na spomeniku - Avaz
S otkrivanja spomenika - Avaz
+3

- Ovo je spomenik velikom umjetniku, kompozitoru, tekstopiscu, pa tek onda pjevaču. Toma je bio neprevaziđen, a bio svjestan i svojih mana i poroka… Ovo je spomenik svim Dankama, Brankama, Jelenama, Ljiljanama, svim kafanama. Ovo je spomenik Tominim pjesmama, Tominom vremenu i Tomi Zdravkoviću kao čovjeku – poručio je Rasim Ljajić na ovom događaju koji je počeo uz Tomin veliki hit “Za Ljiljanu”, a završio pjesmom ”Danka”.

Po otkrivanju spomenika supruga Gordana, koja je za ovu priliku stigla iz Amerike, zaplakala je i dugo stajala pored Tomine biste.

- Prvi put sam sada vidjela spomenik. Kao da sam se srela ponovo sa njim. On je tu uvijek sa mnom, ali ovo je poseban trenutak. Urađen je super, svaka čast ovoj vajarki – izjavila je Gordana posebno ističući da joj drago što je bista postavljena u Skadarliji.

- To je bila druga kuća moga muža. I na neki način on se vratio kući – dodala je.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovalo je više Tominih kolega, mada ih se možda očekivalo i više. Bili su tu Dragan Kojić Keba, Mikica Antonić, Mirko Kodić, Branko Babović, Borko Radivojević... 

Spomenik Tomi Zdravkoviću je izliven u poznatoj beogradskoj livnici Jeremić, a autor je vajarka Katarina Tripković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.