I KOLEGE SE OGLUŠILE

Propada kuća Tome Zdravkovića, mještani skupljaju novac za obnovu

Nevjerovatan je turistički potencijal ove straćare koja danas ima šestoro nasljednika

Trošna kuća Tome Zdravkovića. Foto: Rešetka/D.Marinković

Telegraf.rs / Dž.H.M.

31.7.2023

Malo više od 800 maraka iz džepa gradonačelnika Leskovca i tapkanje po ramenu pred kamerama, to je sve što su mještani Pečenjevca dobili od lokalne samouprave nakon što su samoinicijativno, ali uz dozvolu porodice, počeli da renoviraju rodnu kuću Tome Zdravkovića u ovom selu s namjerom da od nje naprave muzej.

Nakon što su se kamere pogasile, a “putujući cirkus” produžio svojim putem, kuća je ostavljena u svojoj prašini, palog plafona, u talogu bola i samoće kao u Tominim pjesmama.

Zamijenili krov

-Uspjeli smo da zamijenimo krov krajem prošle godine. Mještani su samo skupili novac. Tada je i gradonačelnik dao tih 50.000 dinara. I tu se zaista stalo. Za našu ideju da od doma Tome Zdravkovića napravimo muzej potrebno je mnogo para. Moram da priznam da sam razočaran da se niko nije javio da nam barem da savjet kako da to uredimo. A o pjevačima, koji su napravili silne karijere na Tominim pjesmama, a koje smo molili da nam doniraju određena sredstva ili pomognu u marketingu, ne želim ni da pričam. Niko od njih se nije odazvao - priča za Rešetku Staniša Cvetanović, predsjednik Udruženja “Pečenjevce centar sveta” i inicijator cijele “Tomine priče”, ali i vlasnik istoimene kafane u ovom mjestu.

Dok pokazuje netaknute stvari u Tominom domu, oronule u prašinu i pokrivene dijelovima srušenog plafona, otkriva nevjerovatan turistički potencijal ove straćare koja danas ima šestoro nasljednika.

-U dnevnoj sobi, barem po mojoj zamisli, ne bi trebalo da se dira ništa. Tu bi ubacili još nekoliko Tominih odijela, i priznanja. U hodniku bi se nalazio njegov klavir, za koji nam je Tomina žena Gordana obećala da će ga dati kada muzej bude bio pri kraju. Ipak, potebna je ozbiljna sanacija plafona iznad kuhinje i spavaće sobe - dodaje on.

Toma Zdravković. Instagram

Turiste, koji skoro svakodnevno dolaze u njegovu kafanu, kaže, nerado uvodi u kuću, baš zbog takve situacije.

-A vjerujte, dolazi ih na stotine. Organizovano. Iz raznih krajeva Srbije. Samo da bi posjedili u kafani koja nosi Tomino ime, a nalazi se u mjestu gdje je on odrastao. Prije sedmicu smo imali organizovanu turu gostiju iz Makedonije, a, evo, najavili su nam se gosti iz Rume - navodi Cvetanović.

U Turističkoj oirganizaciji Leskovac kažu da pružaju podršku mještanima sela da obnove dom svog poznatog mještanina.

-Zašto se do sada o tome nije razmišljalo i na tome radilo, ja zaista ne znam. Ipak, svjesni smo činjenice da Pečenjevce zaslužuje da ima muzej Tome Zdravkovića, u njegovoj kući, kao što to recimo ima Zoran Radmilović i mnogi drugi velikani kulturnog i estradnog života iz prošlog vijeka. I to jeste nevjerovatni turistički potencijal Leskovca i okoline koji bi trebalo iskoristiti - ističe direktor Turističke organizacije Nebojša Kocić.

Ipak, kao i većina stvari za koju bi trebalo biti odvojen novac iz gradske kase, a da u tome ličnu korist ne vide lokalni vlastodršci i njihovi “pobratimi”, tako je i restauracija ovog turističkog blaga na dugačkom štapu.

-Ne možemo u ovom trenutku uraditi mnogo zbog neriješenih imovinskih odnosa na tom placu. Nasljednika je mnogo. Gradonačelnik je obećao da će obezbijediti potreban mobilijar, osvjetljenje i sve što je potrebno za uređenje dvorišta, samo kada se za to budu stvorili uslovi - navodi izvor iz kabineta prvog čovjeka Leskovca.

A za bilo kakvu vrstu pomoći u napredovanju ovog projekta, potrebno je malo. Tek da za njega čuju pravi ljudi.

- Evo, ja ću prva pomoći i napraviti besplatno projekat uređenja dvorišta - poručuje iz Drezdena pejzažni arhitekta Aleksandra Ilić, inače rođena Leskovčanka čiji je dio rada implementiran u  gradskom trgu.

Skupili oko 16.000 maraka

Pečenjevčani se raduju završetku ovog prokjekta i željno ga očekuju.

-Kada bi uspjeli sve to da zavšimo barem do naredne Tomine godišnjice, vjerujte, Pečenjevce bi zaista postalo centar svijeta - zaključuje Cvetanović.

A predlaže se da novac, koji je skupljen na humanitarnom koncertu “Koncertom do dvorane”, bude zapravo uložen u nastavak obnove Tomine kuće.

- Na tom velikom humanitarnom koncertu skupili smo blizu million dinara (oko 16.700 maraka) za izgradnju koncertne dvorane u Leskovcu i rečeno mi je da taj novac stoji na posebnom namjenskom računu. S obzirom da je projekat Koncertne dvorane propao ili barem neće biti realizovan u skorije vrijeme, možda bi ovaj novac mogao da se preusmjeri na nastavku realizacije projekta pravljenja muzeja od kuće Tome Zdravkovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.