PROFESIONALNE ODLUKE

Brus Vilis je požalio što je odbio ovaj film: Osvojio je čak devet Oskara

Vilis je u to vrijeme bio zvijezda akcijskih filmova, iza sebe je imao već Pakleni šund

Brus Vilis. AP

S. Č.

7.10.2023

Brus Vilis (Bruce Willis) je u više od 40 godina koje je proveo u Holivudu imao jednu od najuspješnijih glumačkih karijera. Prije nego što je u 2022. godini otišao u penziju zbog lošeg zdravstvenog stanja, filmovi u kojima se glumac pojavljivao su sveukupno zaradili preko 5 milijardi dolara, što ga čini jednim od najprofitabilnijih glumaca svih vremena.

Unatoč dugoj i uspješnoj karijeri, Vilis je požalio neke profesionalne odluke, među kojima je bilo i odbijanje uloge kanadskog obavještajca Dejvida Karavadžija (Davida Caravaggia) u filmu Engleski pacijent iz 1996. godine, piše "ScreenRant". Uloga Karavadžija je na kraju otišla Viljemu Dafou (Willemu Dafoeu).

Engleski pacijent je adaptacija istoimenog romana Mišela Ondatja (Michaela Ondaatjea), koju je režirao Entonija Mingele (Anthony Minghella). Film je fiktivna biografija mađarskog grofa kojeg je utjelovio Ralf Fajns (Ralph Fiennes). Mingelova romantična drama je osvojila čak 9 Oskara, a Britanski filmski institut ju je stavio na 55. mjesto na ljestvici najboljih britanskih filmova 20. stoljeća.

Vilis je u to vrijeme bio zvijezda akcijskih filmova, iza sebe je imao već Pakleni šund, Dvanaest majmuna i nekoliko nastavaka franšize Umri muški, tako da ga je menadžer nagovorio da odbije saradnju s Mingelom koji je bio poznat po dramama.

Još jedna uloga koju je Vilis odbio i kasnije požalio svoju odluku je bila uloga u romantičnom filmu Duh, u kojem su na kraju glumili Patrik Svejzi (Patrick Swayze) i Vilisova tadašnja supruga Demi Mur (Moore).

- Volio bih da nisam odbio ulogu koju je igrao Patrik Svejzi u Duhu. Jednostavno nisam mogao zamisliti kako bi trebala funkcionirati veza između duha i žive osobe. Isto tako bi bilo lijepo da sam ponovo mogao sarađivati s Demi. Svidio mi se taj film - izjavio je tada Vilis.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.