"DRUGA DEMENCIJA"

Supruga Brusa Vilisa: Ova bolest bacit će vas na koljena

Ono što bih voljela vidjeti je lijek, tretman za ovu bolest, poručila je Ema Heming

Ema Heming i Brus Vilis. Instagram

L. S. R.

4.10.2023

Supruga Brusa Vilisa (Bruce Willis), Ema Heming (Emma) podijelila je svoju frustraciju zbog toga što frontotemporalnu demenciju (FTD) neki doktori nazivaju "drugom demencijom".

Svjetska sedmica svjesnosti o FTD-u 

Ema je podigla svijest o FTD-u nakon što je njenom suprugu  dijagnosticirana bolest, koju je porodica glumca podijelila s njegovim obožavateljima još u fenruaru. Njeni napori oko bolesti uključivali su i promovisanje Svjetske sedmice svjesnosti o FTD-u od 24. septembra do 1. oktobra, a nedavno se povodom toga oglasila i na svom Instagramu.



- Imam toliko razloga zašto podižem svijest. Na kraju dana, ono što bih voljela vidjeti je lijek, tretman za ovu bolest. A ako ne dignemo glas, oni će nas zanemariti. Zato nastavite dizati glas - dodala je.

Dopustite da vam kažem...

Objavila je naknadni problem na svom Instagram Storyju, u kojem je izrazila frustraciju zbog terminologije za koju je rekla da je koriste doktori.

- Kada doktori ili mediji govore o demenciji, reći će "Alzheimerova bolest i druge demencije". Dakle FTD je "druga demencija" i dopustite mi da vam kažem nešto o toj bolesti; stvarna je, vani je i bacit će vas na koljena - poručila je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.