TV VREMEPLOV

Sjećate li se Marije: Bježala je iz logora praveći se da je gluhonijema Njemica

Seriju je 1977. režirao Stipe Delić

Mira Banjac u ulozi Marije. Društvene mreže

13.10.2023

„Marija“ je jugoslavenska igrana TV-serija snimljena u produkciji RTV Zagreb i režiji Stipe Delića i premijerno prikazana na programu JRT početkom 1977. godine.

Velika uloga

Scenarij su pisali Aleksandar Marodić i Milan Šećerović. Naslovni lik, koji tumači Mira Banjac, je žena koju za vrijeme Drugog svjetskog rata zarobe Nijemci i odvedu u koncentracioni logor. Radnja prikazuje kako, koristeći haos u kome se Njemačka našla pred kraj rata, bježi iz logora i kreće na dug i opasan put prema kući, praveći se da je gluhonijema Njemica.

U seriji glume i Manca Košir, Peter Karsten (Peter Carsten), Nada Gaćešić, Vlado Bačić, Semka Sokolović Bertok, Dina Rutić, Krešimir Zidarić te mnogi drugi.


Mira Banjac. Društvene mreže

- U jednom trenutku pozvao me je Stipe Delić. Pitao me želim li raditi i da ima jednu veliku glavnu ulogu. Bila je to čuvena serija „Marija“, u kojoj sam glumila istoimeni lik iz logora, zbog koje su me šišali do glave. Ugovor je bio milionski. Potpisala sam i vratila sve dugove.

93 godine

To je bio moj mrak, ali i pročišćenje. Nakon toga više ni pola dinara u životu nisam posudila. Ne bih posudila ni da umirem - ispričala je svojevremeno Mira Banjac.

Ona danas ima 93 godine i još se bavi glumom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.