ZNAM KAKO DIŠEŠ

Jasmila Žbanić ekskluzivno za "Avaz" o novoj seriji: Puno je stvari koje će ljudima "zvučati" poznato

Savremeni događaji u Bosni i Hercegovini su bili inspiracija za seriju, kaže rediteljica

Jasmila Žbanić. Deblokada

20.10.2023

Veliki interes vlada za bh. premijeru serije „Znam kako dišeš“, koju je kreirala Jasmila Žbanić sa suprugom Damirom Ibrahimovićem. Nakon svjetske premijere prošlog mjeseca na prestižnom Filmskom Festivalu u Veneciji, i sjajnih kritika inozemnih medija, bh. premijera bit će upriličena u ponedjeljak u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Suština odnosa

- Pravi završetak posla za kreatore i ekipu je tek onda kada publika vidi ono što smo radili. Zato se jako radujemo domaćoj premijeri - kaže Žbanić ekskluzivno za „Dnevni avaz“.

U Veneciji su, dodaje, imali fenomenalne reakcije.

- Nadamo se da će tako biti i u Bosni i Hercegovini. Ono što sigurno znam je da će serija podstaknuti razgovore o povjerenju i što će nas potaknuti da razmišljamo koliko znamo svoju djecu?  Živimo u vrlo teškom trenutku i baš zato je bitno govoriti o važnosti činjenica i svih oblika nasilja. Serija je napravljena i za mlade i za starije, savremena je, aktuelna i potrebna u javnom prostoru našeg društva - dodaje Žbanić.

Na pitanje da li ju je za stvaranje serije potaknuo neki stvarni događaj, Jasmila pojašnjava:

- Savremeni događaji u Bosni i Hercegovini su bili inspiracija za seriju. Puno je stvari koje će ljudima "zvučati " poznato, ali ovo nije serija ni o jednom stvarnom događaju ili stvarnom liku jer je fikcija kroz koju smo željeli pričati suštinu ljudskih odnosa.



Scena iz serije. Deblokada

Virtuozna gluma

Naglašava da će publika uživati u virtuoznoj glumi glavnih glumaca Jasne Đuričić, Lazara Dragojevića, Selme Alispahić, Emira Hadžihafizbegovića, Ermina Brave, Mirvada Kurića, Kemala Rizvanovića, Jasne Žalice, Tatjane Šojić u prve dvije epizode.

- Isto tako i glumaca svih šest epizoda gdje je i najkraća, epizodna uloga, kreirana sa pažnjom i ljubavlju - dodaje naša rediteljica koja uživa svjetski renome.

Svjetska priča

- Moram istaknuti sjajnu režiju Alena Drljevića i Nermina Hamzagića, scenaristicu Elmu Tataragić, muziku Indiga - Mirze Rahmanovića i pjesme Kontre - Zlatana Hajlovca .

Voljela bih govoriti o čitavom timu i čudima koje su izvodili od sjajne scenografije Mirne Ler, Kostima Irme Saje, montaže Vladimira Gojuna, kamere Eldara Emrića, Christine A. Maier, ali neću moći ovdje sve nabrojati sve sjajne ljude. „Znam kako dišeš“ je rađena na visokoprofesionalnom nivou i predstavlja važnu saradnju izvrsnog Bh kontent Laba Bh. Telecoma koji je sa proizvodnjom serija već napravio svjetsku priču, a ima potencijal da napravi još i veću – govori nam Žbanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.