GLUMAČKA DIVA

Mediha Musliović otvoreno za "Dnevni avaz“: Za sve je bitno kakvi su država i sistem

Tumači tetku u domaćoj humorističnoj seriji „Princ iz Eleja“

Musliović: Uradila sam najbolje što sam mogla. SCCA/pro.ba

Nerma Ajnadžić

10.12.2023

Velika ekipa stoji iza projekta "Princ iz Eleja“, domaće humoristične serije, koja će, vjerujemo, osvojiti srca gledalaca.

Ove nedjelje, 10. decembra, u 20:30 sati bit će prikazana prva ekskluzivna epizoda na MY TV na Moja TV platformi, a sedmicu poslije, 17. decembra, i na Federalnoj televiziji. Serija je rađena u produkciji SCCA/pro.ba u okviru BH Content Lab platforme, projekta BH Telecoma, zahvaljujući kojem je kinematografija u Bosni i Hercegovini, u najmanju ruku, živnula.

Ideje i dileme

"Princ iz Eleja" donosi priču o Mikiju, 45-godišnjaku koji se vraća iz Amerike nakon mnogo godina, suočavajući se s neočekivanim izazovima, smijehom i nostalgičnim hitovima iz prošlosti. Stiže sa suprugom Kejt (Kate), uvjeren kako je bio zvijezda u Sarajevu, no Mikija niko ne prepoznaje. I suprugu je ubijedio da je velika zvijezda kod kuće, a samo ga je rođena tetka prepoznala. Da, Miki, osim što nije ni bio zvijezda, u Americi se i izoperisao i ostao zamrznut u vremenu.

Svi su se promijenili, samo on nije. Kako bi oživio svoju muzičku karijeru, odlučuje kupiti lokalnu televiziju TV Kobilja Glava.

Mikija igra Alen Muratović, a Kejt Nadine Mičić, dok je uloga tetke pripala Medihi Musliović, koja je iskreno govorila za „Dnevni avaz“ o ovom projektu.

- Probala sam uraditi najbolje što sam mogla u saradnji sa svim autorima ovog projekta, serije, a svi smo autori. Zajedno s njima u razgovoru, svojim i njihovim idejama, našim dilemama, uspjeli smo doći do ovog lika koji ćete vidjeti uskoro – rekla nam je Musliović uz široki osmijeh.

Musliović s dijelom ekipe serije „Princ iz Eleja“. SCCA/pro.ba

Tetka je, kaže, stara duša.

- U smislu iskustva, ona je žena starog kova iz nekog prošlog vremena koja se uklapa u sadašnje generacije i situacije. Ali na neki svoj način. Nekako, šta god da joj se desi, šta god da ona ne zna ili joj je nepoznato, ona će to iskoristiti na svoj način tako da će sve likove uvesti u neku novu situaciju, duhovitu, možda uvesti neke nove likove. Veoma je snalažljiva i ne da se zbuniti, ni u kakvoj situaciji. Šta god da se dešava oko nje ona ostaje svoja – opisala je fenomenalna Musliović svoju ulogu.

Koraci naprijed

Istaknula je da je osjetila povezanost s ovim likom te dodala:

- Životi naših likova koje prenosimo, da li u teatru ili na filmu, svi su oni likovi koje susrećemo u životu. Mi od svakoga učimo, cijeli svijet je čovjeku roditelj. Ako ste vi svjesna osoba, slušate i gledate ljude oko sebe, zapažate, učite i kako treba i kako ne treba. Sve to varite, kuhate, tabirite u sebi duboko i kombinujete sa sobom i svojim mislima, da bi izašlo ono što vi mislite da je najbolje. Na kraju ne mora biti najbolje, ali je vaše.

Na našu konstataciju da smo napravili pomak kada je riječ o kinematografiji, te da sada možemo parirati susjednim zemljama, Musliović je naglasila da u svakom slučaju ona ima mnogo kolege s prostora bivše Jugoslavije.

- Ne mogu pričati o tome gdje smo i šta smo, jer stvar nije samo u tome ko je bolji, nego i ko ima kakve uslove, kakva je država, kakav je sistem. Mislim da je to bitno za ovaj posao kojim se bavim, ma za sve, na kraju. Mi jesmo s ovim projektom BH Telecoma mnogo koraka naprijed napravili u posljednjih nekoliko godina i radujem se, ne samo ja nego svi zajedno, kolege i publika i svi – zaključila je Musliović.

Ostale uloge

Serija „Princ iz Eleja“ nosi pečat talentiranog tima, uključujući kreatore Amru Bakšić Čamo, Elmu Tataragić, Dušana Vranića i Enesa Zlatara te reditelja Alena Šimića.

Osim Muratovića, Mičić i Musliović, u seriji igraju još i Džana Pinjo, Mirvad Kurić, Moamer Kasumović, Mario Drmać, Slaven Vidak, Emir Z. Kapetanović, Mario Knezović, Minka Muftić, Amila Terzimehić, Edin Avdagić, Sanela Pepeljak, Sabit Sejdinović i Admir Šehović. Prvi put na televiziji su i Rija Branković te Nizar Zlatar.

Ko je bolji to sad stavljati na vagu ne bih mogla. Vidjet ćemo, ako Bog da, šta će publika reći, rekla je vrhunska bh. glumica Mediha Musliović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.