POD LUPOM

Inspekcija češlja sve što se radilo od osnivanja Fondacije za kinematografiju

Njihovi rezultati se očekuju uskoro, onda ćemo sve tačno znati, kaže v. d. predsjednika Upravnog odbora Antonio Beus

Antonio Beus. Avaz

28.12.2023

Već mjesecima bh. javnost potresa skandal u vezi s Fondacijom za kinematografiju. S jedne strane, v. d. predsjednika Upravnog odbora Antonio Beus tvrdi da postoje nezakonitosti pri dodjeljivanju i trošenju sredstava, a, s druge strane, veliki dio članova Udruženja rediteljica i reditelja BiH traži Beusovu smjenu.

Prema tvrdnjama nekih medija, radi se o najmanje 2.150.000 KM dodijeljenog budžetskog novca za filmove koji nisu snimljeni, i to u periodu od 2002. do 2022. godine.

Uveli pravilo

- Postoji i varijanta da su poslani izvještaji da su filmovi snimljeni, a nema ih nigdje deponiranih u Kinoteci. Mi smo uveli pravilo da onaj ko nije deponirao film ne može da aplicira za sredstva. Ja razumijem umjetnike, oni to gledaju iz svoje vizure, a, s druge strane, to je budžetski novac koji se mora opravdati - kaže Beus za „Avaz“.

U medijima se pojavio spisak filmova koji nisu snimljeni, a među njima su „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce“, produkcija „Forum“ - 80.000 KM (2002.), „Usamljenost“, produkcija „Porta“ - 200.000 KM (2006.), „Krasta“, „Refresh“ produkcija - 150.000 KM, te 67.000 KM (2009., 2011.), „Zehra i fortuna“, „Refresh“ produkcija - 500.000 KM, 150.000 KM i 102.656 KM (2010., 2011. i 2012.), „Christkind“, „Deblokada“ - 480.240 KM (2019.), „Ja sam pas i zovem se Salvatore“, produkcija „Marletti“ (animirani) - 30.000 KM, 120.000 KM, 100.000 KM (2007., 2008. i 2009.), „Povratak kući“ (dokumentarni), „Global Adria“ Sarajevo - 25.000 KM (2008.), te “Tuđa krv”, „Refresh“ produkcija - 150.000 KM (2010).

Beus je naglasio da trenutno federalna budžetska inspekcija vrši nadzor.

- Češlja se šta se radilo od osnivanja Fondacije. Njihovi rezultati se očekuju uskoro. Onda ćemo sve tačno znati. Jedan je nadzor završen - govori Beus.

Pojašnjava i da su se intervencije u Pravilniku odnosile na to da onaj ko ima jedan dugometražni film u snimanju ne može aplicirati za drugi, a zbog toga da bi što više autora moglo aplicirati.

- Mi smo zatekli situaciju da je sve bilo stacionirano u tri-četiri produkcijske kuće, koje su imale po tri-četiri filma u realizaciji. Umjetnici nisu razumijevali budžetski sistem poslovanja Fondacije i da oni te filmove moraju snimiti - govori Beus.

Kaže da su na posljednjem konkursu ispunili njihove želje da se manje filmova podržava s više novaca.

20 posto

- Međutim, postoje klanovi kojima se to ne dopada, osporili su te natječaje i mi sad čekamo šta će inspekcija reći - dodaje Beus.

Pojašnjava kako je Žbanić dobila novac za film „Christkind“, pa je poslije pet godina odustala.

- Zadržala je 20 posto, kao troškove pretprodukcije, ostalo je vratila. Da je vratila sve, ona je mogla ove godine aplicirati za „Quo vadis, Aida? – Dio koji nedostaje“. Mene su optužili da sam ja kontra Jasmile i snimanja nastavka „Aide“. Ne - jednostavno su pravila takva. Ako zadržiš 20 posto, onda dvije naredne godine nemaš pravo aplicirati. A da je vraćen sav novac, moglo se aplicirati. Međutim, oni se uvijek odluče za drugu varijantu - tvrdi Beus.

Novi Upravni odbor Fondacije bira se 4. januara.

Traži se smjena Beusa

- Molimo vas da u što hitnijem roku postavite novi Upravni odbor i novog predsjednika koji će raditi u interesu unapređenja bh. kinematografije - poručili su reditelji/ce Aida Begić, Sabrina Begović, Alen Drljević, Nenad Dizdarević, Nermin Hamzagić, Zdenko Jurilj, Nedim Karalić, Faruk Lončarević, Tanja Miletić-Oručević, Alen Šimić, Danis Tanović, Ines Tanović i Srđan Vuletić.

Razlog je, ističu, nezakonit i nesavjestan rad.

- Posljednja u nizu neprihvatljivih radnji je činjenica da je Beus, prema našim saznanjima, u toku prošle sedmice cijepao službene dokumente u prostorijama Ministarstva za kulturu i sport FBiH, te je nakon toga uzurpirao zvaničnu web-stranicu Fondacije tako što ju je prvo oborio, a zatim naredio skidanje informacije o raspisivanju ponovljenog konkursa za izbor korisnika sredstava Fondacije, te stavio svoju privatnu obavijest - saopćili su nedavno.

Od Beusovih izjava ogradile su se druge dvije članice Upravnog odbora Fonda, Emina Ganić i Mirna Milanović-Lalić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.