SVI U ŠOKU

Slovenska televizija dobila novu "voditeljicu", gledaoci zgroženi

Vidite li nešto čudno?

Voditeljica na slovenskoj televiziji. Screenshot

D. H.

1.1.2024

Slovenci su posljednjih dana poprilično zgroženi činjenicom da je umjetna inteligencija u ovoj zemlji naveliko počela mijenjati ljude.

Ušteda vremena

Najdalje je u tome zasad otišao Mercator koji je pravu TV voditeljicuu od krvi i mesa na svom kanalu M Soseska zamijenio digitalnom.

Tamo gledaoce tako dočekuje Ota R. Merc čije je ime anagram od riječi Mercator te gledaoce informiše o svim novostima. Ovaj potez Mercatora izazvao je negodovanje brojnih Slovenaca, između ostaloga i novinarke Miše Margan, piše žurnal 24.

"Gledam film i odjednom se na ekranu pojavi Ota R. Merc, digitalna umjetna voditeljka koja govori neke bla bla poruke bez trunke empatije i emocija. Objesila mi se vilica, i to ne zbog reklame jer se uopšte ne sjećam šta je govorila nego zbog činjenice da nam naš "najdraži susjed" nudi zastrašujući pogled u budućnost. Budućnost u kojoj više nećemo trebati TV voditelje, doktore, učitelje... već će sve to biti ‘umjetno inteligentni ljudi‘. I onda se pitam je li ljudskost još potrebna ovom svijetu", napisala je Margan.

Pravdaju sve inovacijom

U nastavku su prenijeli i pojašnjenje Mercatora.

- Mi u Mercatoru smo inovatori. Prvi smo uveli TikTok blagajne, među prvima smo ponudili automatske blagajne, a kao inovatori rado iskušavamo nove tehnologije i pristupe. To vrijedi i za upotrebu umjetne inteligencije koju testiramo ili za interpretaciju podataka na temelju kojih možemo donositi bolje poslovne odluke ili je testiramo u drugim područjima, kao što je to komunikacija - kazali su.

Dodali su kako digitalna voditeljka Ota služi za prenošenje klasičnih korporativnih poruka na sedmičnom nivou.

- Budući da se radi o sedmičnom sadržaju, klasična produkcija ovakvog formata bila bi vremenski i troškovno veoma zahtjevna, no u brzoj i agilnoj kreaciji pomaže nam umjetna inteligencija - naveli su u Mercatoru te svoj potez ocijenili hrabrim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.