TV VREMEPLOV

"Ljubav i bijes": Kad se bogati i ostarjeli trgovac zaljubio u kćerku pekara s Alifakovca...

Film reditelja Bakira Tanovića premijeru imao 1. januara 1978.

Merima Isaković. Društvene mreže

12.1.2024

„Ljubav i bijes“ je jugoslavenski igrani film iz 1978. godine. Film je napravljen prema noveli Novaka Simića „Zapis o Simeonovici i Ahmet Jusufu“.

Scenarij i režiju potpisao je Bakir Tanović. Film je u Jugoslaviji prvi put prikazan 1. januara 1978. godine.

Sanduci zlata

Simeon, najbogatiji trgovac u Sarajevu, imao je sve u životu. Ogromno bogatstvo, sanduke zlata, prodavnice robe po čitavoj Baščaršiji, kao i najveću kuću u Sarajevu koja je zauzimala pola ulice.

U poznim godinama se zaljubljuje u mladu i lijepu kćerku pekara Gvozde s Alifakovca. Mladu dovodi u svoju kuću i priređuje najveću i najbogatiju svadbu koju Sarajevo pamti... Nakon povratka s trgovačkog puta zatiče bolesnu ženu u koju je ušao "bijes".

Specijalni efekti

Glavne uloge su tumačili Viktor Starčić, Adem Cejvan, Dragomir Gidra Bojanić i Merima Isaković, kojoj je to bila prva filmska uloga. Iako snimljen 1978. godine, film je imao specijalne efekte koji su stajali rame uz rame sa stranim, skupim produkcijama.

Merima Isaković bila je jedna od najlepših i najperspektivnijih glumica bivše Jugoslavije. Međutim, na vrhuncu slave stravična nesreća promijenila joj je život. Merima je nakon nesreće ostala nepokretna, a danas živi na Novom Zelandu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.