TV VREMEPLOV

"Oficir s ružom": Kad je Žarko Laušević bio mladi partizanski oficir

Jugoslavenski film snimljen 1987. godine u režiji Dejana Šorka

Ksenija Pajić i Žarko Laušević. Društvene mreže

15.1.2024

„Oficir s ružom“ je jugoslavenski igrani film snimljen 1987. godine u režiji Dejana Šorka. Po žanru je melodrama, a radnja se događa u Zagrebu neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Zlatna arena

Naslovni protagonist, čiji lik tumači Žarko Laušević, je mladi partizanski oficir koji se useljava u kuću pripadnice nekadašnje zagrebačke više klase, a čiji lik tumači Ksenija Pajić, te u koju se, s tragičnim posljedicama, zaljubi.

Napravljen nekoliko godina pred raspad Jugoslavije „Oficir s ružom“ je, kao i još nekoliko filmova u to vrijeme, izazvao pažnju tadašnje javnosti zbog dotada nezamislivo kritičnog stava prema načinu na koji se sistem bio uspostavljao.

Laušević, kome se ta uloga često navodi kao najuspješnija u karijeri, je za nju nagrađen Zlatnom arenom za najboljeg glumca, a scenarist Ranko Munitić Zlatnom arenom za najbolji scenarij.

Poručnik Horvat

Radnja filma prati život partizanskog oficira koji se u prvim poslijeratnim danima zaljubljuje u Matildu, udovicu iz više klase čiji je muž radio za NOB. Ljubav počinje da se razvija obostrano, pa poručnik Horvat ostavlja svoju djevojku i počinje da živi s Matildom.

Društvene okolnosti, ljudske slabosti i ljubomora vode Petra u pogibiju a obje žene koje je volio i koje su njega voljele ostaju same.

Naslov filma izveden je iz scene u kojoj Petar donosi dvije ruže, po jednu za Ljiljanu i Matildu.

Žarko Laušević umro je u novembru prošle godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.