KUĆANICE

Ova popularna serija je inspirisana tragičnim stvarnim događajem

Na humorističan način prikazuje probleme iz stvarnog života

Serija Kućanice. YouTube

D. R.

29.1.2024

Kućanice (Desperate Housewives), popularna serija koja je dominirala televizijskim ekranima, a počela je s prikazivanjem 2004. godine, a posljednja, osma sezona izašla je 2012. godine.

Serija prati četiri kućanice Suzan Mejer (Susan Mayer), Linet Skavo (Lynette Scavo), Bri Van de Kamp (Bree) i Gabrijel Solis (Gabrielle), koje su sa svojim porodicama živjele u fiktivnoj ulici Wisteria Lane. U prvoj sezoni kućanice su pokušavale riješiti misterij neočekivanog samoubistva svoje prijateljice Meri Elis Jang (Mary Alice Young), dok su u drugoj sezoni istraživale misteriozne nove susjede.

Svaka sezona imala je svoju priču, a kasnije sezone imale su sve luđu i nevjerojatniju radnju, poput šeste sezone u kojoj se manji avion srušio na Wisteria Lane. No ono što mnogi fanovi serije ne znaju jest da je serija inspirirana stvarnim događajem.

Kako je sve počelo

Prema portalu Collider, tvorac serije Mark Šeri (Marc Cherry) dobio je ideju za scenarij nakon što je sa svojom majkom pogledao snimku jednog suđenja iz 2001. godine.

Šeri je u intervjuu za The New York Times rekao kako je s majkom gledao suđenje Andrei Yates, koja je patila od postporođajne depresije i psihoze te je utopila svoje petero djece. Šerija je šokirala reakcija njegove majke na cijeli slučaj pa je odlučio napisati scenarij za seriju o kućanicama.

- Okrenuo sam se prema njoj i rekao joj: 'Bože, možeš li zamisliti koliko je ta žena morala biti očajna da je naudila vlastitoj djeci?' Moja majka je izvadila cigaretu iz usta i rekla mi: 'Osjećala sam se tako' - otkrio je Šeri te dodao da ga je šokirao majčin odgovor. "Morate razumjeti da sam na svoju mamu oduvijek gledao kao na savršenu ženu i majku, ženu koja je sanjala o tome da bude kućanica. To je ono što je željela i to je bio njen život.

Realističan prikaz 

Bilo je šokantno saznati da je imala trenutke u kojima je bila očajna kada smo sestre i ja bili mala djeca, a moj otac završavao fakultet u Oklahomi. Ona je bila sama kod kuće s troje djece u dobi od pet, četiri i tri godine. Bili smo puni energije, a ona je počela gubiti razum. Počela mi je pričati te priče. Shvatio sam da ako je moja majka imala ovakve trenutke, onda ih je imala svaka žena iz predgrađa. Tako sam dobio ideju da počnem pisati o četiri kućanice - objasnio je tvorac serije.

Šerijeva majka nadovezala se na njegovu priču i rekla da su Kućanice sličnije stvarnosti nego većina reality emisija te da na humorističan način prikazuju probleme iz stvarnog života.

- Ova je serija ljubavno pismo svim ženama koje imaju probleme i koje daju sve od sebe kako bi bile dobre kućanice - zaključio je, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.