UZBUDLJIV REPERTOAR

Ovo su neki od najboljih filmova snimljenih po knjigama koje čekamo ove godine

Ova je godina najavila toliko dobrih filmova

Scena iz filma "The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim". YouTube

D. R.

3.2.2024

Svi knjigoljupci složiti će se da je knjiga gotovo uvijek bolja of filma, ali ipak postoje odlični filmovi koji potvrđuju suprotno. Ova je godina najavila toliko dobrih filmova koje jedva čekamo: od ljubavnih drama kakve donosi film "Priča završava s nama" do filmova od kojih nam se ledi krv u žilama poput "Watchers". Svim tim filmovima zajedničko je da su snimljeni po knjigama koje publika voli, a moramo priznati da i njihove filmske adaptacije izgledaju obećavajuće, prenosi "Miss 7".

"Orion i mrak"

Animirani film "Orion i Mrak" temelji se na istoimenoj knjizi za djecu autorke Eme Jarlet. Radi se o dječaku Orionu (Džejkob Tremblej), koji se puno toga boji, ali uskoro dolazi u kontakt sa utjelovljenjem jednog od strahova, Mraka (Pol Volter Hauzer) i odlazi na putovanje kako bi prevladao svoje strahove. Glasovnu postavu takođe čine Andžela Baset i Ajk Barinholc.

Film će biti dostupan na Netflixu u februaru 2024. godine.

"The Tiger’s Apprentice"

Još jedan animirani film koji izlazi ove godine je "The Tiger's Apprentice", temeljen na knjizi Lorensa Jepa iz 2003. godine. Ta je knjiga ujedno i prva u fantastičnoj trilogiji. Radi se o dječaku Tomu Liju (Brendon Su Hu) koji postaje šegrt tigra koji govori (Henri Golding) i zaštitnik feniksovog jajeta. Ostali glumci pozajmljenih glasova su Mišel Jeo, Lusi Lju, Bouen Jang i Sandra Oh.

Film je dostupan od 19. januara na Paramount Plus-u, pišu Vijesti.me.

"Dune: drugi dio"

Dvije i po godine nakon izlaska prvog dijela, drugio dio filma "Dune" stiže u kina 1. marta.

Drugi se dio temelji na istoimenom naučno-fantastičnom romanu Frenka Herberta iz 1965. godine. Timoti Šalome, Zendaja, Rebeka Ferguson i drugi glumci iz prvog filma vraćaju se na velike ekrane, a ovaj put im se pridružuju i zvijezde Florens Pju i Ostin Batler.

"Spaceman"

Za dobre svemirske drame pobrinuo se film "Spaceman", temeljen na istoimenoj knjizi autora Jaroslava Kalfara iz 2017. godine. Adam Sandler glumi astronauta koji je poslat u samostalnu misiju na kojoj se zbližava sa vanzemaljskim paukom (Pol Dejno) sa kojim se suočava sa svojom prošlošću.

Film će od 1. marta biti dostupan na Netflixu.

"The Ministry of Ungentlemanly Warfare"

"The Ministry of Ungentlemanly Warfare" temelji se na publicističkoj knjizi iz 2014. godine "Churchill's Secret Warriors: The Explosive True Story of the Special Forces Desperadoes of WWII" Dejmijana Luisa. Naslov knjige na neki način govori sve: radi se o tajnoj britanskoj organizaciji tokom Drugog svjetskog rata. Glumačku postavu čine Henri Kavil, Eiza Gonzales, Henri Golding i Hiro Fajns Tifin.

Film stiže u kina 19. aprila.

"The Idea of You"

"The Idea of ​​You" snimljen je prema istoimenom romanu Robin Li iz 2017. godine, a glume En Hatavej i Nikolas Galicin. Hatavej glumi Solen, samohranu majku koja vodi svoju ćerku tinejdžerku (Ela Rubin) na Koačelu, gdje neočekivano završi u vezi sa super poznatim članom dječačkog benda, Hajesom Kembelom (Galicin). Priča se da je lik Hajesa inspirisan Harijem Stajlsom!

Moći ćemo da gledamo ovaj film na Amazon Prajmu od 2. maja.

 "The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim"

Dugoj listi adaptacija "Gospodara prstenova" Dž. R. R. Tolkina dodaje se i "Gospodar prstenova: Rat Rohirima". Film se temelji na pričama koje su ispričane u dodacima knjige iz 1954. godine. Postava filma uključuje Brajana Koksa, Mirandu Oto i Luka Paskvalina.

Po posljednjim podacima, film ćemo moći da gledamo u kinima u decembru ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.