REŽISER I PRODUCENT

Sem Mendes snima četiri igrana filma o grupi The Beatles

Čast mi je pričati priču o najvećem rok bendu svih vremena, rekao je Mendes

Filmovi će biti objavljeni 2027. godine. Platforma X

H. J. I.

21.2.2024

Slavni britanski scenarista, režiser i producent Sem Mendes, najavio je u utorak uveče da će do 2027. snimiti i te godine istovremeno objaviti četiri igrana filma o Bitlsima (The Beatles), po jedan o svakom od četiri člana najslavnije grupe u historiji popularne muzike.

Mendes, koji je dobio Oskara za režiju filma Američka ljepota (American Beauty) 1999. i koji je režirao dva najuspješnija filma o Džejms Bondu, te čitav niz izvanrednih ostvarenja (1917, Revolutionary Road), rekao je da će pomenuta četiri filma biti urađena i povezana "inovativno i revolucionarno", bez dodatnih detalja.

Međusobno povezane priče

- Čast mi je pričati priču o najvećem rok bendu svih vremena - rekao je Mendes.

On je precizirao da će snimiti četiri odvojena igrana filma, po jedan za svakog člana benda. Mendes je dodao da će sva četiri filma biti objavljena 2027. i da će pričati međusobno povezane priče, po jednu iz perspektive svakog člana benda.

Projekt ima blagoslov Pola Mekartnija i Ringa Stara, kao i porodica preminulih Džona Lenona i Džordža Harisona.

To je prvi put da su svi oni kao i nosioci prava, diskografska kuća Epl (Apple), dopustili igranu ekranizaciju životne priče uz prava na muziku, za film koji nije dokumentarni već je rađen po scenariju.

Imena scenarista i glumaca nisu objavljena.

Umjetnička sloboda

Mendesova producentkinja Pipa Haris izjavila je da je reditelj na ovu ideju došao prije više od godinu dana, "a to što su Pol Mekartni, Ringo Star, Šon Lenon (sin Džona Lenona) i Olivija Harison (udovica Džordža Harisona) na nju reagovali sa tolikom toplinom i entuzijazmom svjedoči o Semovoj kreativnoj briljantnosti i moći uvjeravanja".

- Ono što je posebno uzbudljivo je da Sem ima slobodu da umjetnički obradi živote svakog od članova grupe, bez uslovljavanja i granica i bez pritiska stvarnih protagonista da se ispriča određena "autorizovana" verzija njihovog uspona i uspjeha - rekla je Haris.

Tom Rotman, predsjedavajući i glavni izvršni direktor kompanije Sony Pictures rekao je da "filmski događaji danas moraju biti kulturno seizmični, te da je Semova odvažna i opsežna ideja i to, ali i još nešto više".

"Prekršiti neka pravila"

- Spajanje njegovog filmskog duha, sa muzikom i pričama o životu četvorice mladića koji su promijenili svijet, uzdrmat će publiku na čitavoj planeti. Duboko smo zahvalni svima koji su ovo omogućili i veselimo se što ćemo prekršiti neka pravila Semovom jedinstvenom umjetničkom vizijom - rekao je Rotman.

Nekadašnji bubnjar Bitlsa, Ringo Star, napisao je povodom ove vijesti na platformi X: 

- Da li ste čuli za ove novosti? Da li ste uzbuđeni koliko i ja? Svi smo podržali filmski projekat Sema Mendesa! Ljubav i mir svima - napisao je slavni bubnjar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.