SVJETSKI, A NAŠI

Oni su uspjeli zasjati na svjetskom glumačkom nebu: Kako su bh. glumci osvajali Holivud

Našim glumcima prvenstveno su dostupni projekti koji se snimaju u Evropi, istakla je Gajević, direktorica Casting i talent agencije "Zona“ iz Sarajeva

Grbić s Kruzom i Musliović s Brosnanom. Facebook

4.3.2024

Posljednjih godina sve se češće mogu čuti i vidjeti imena glumaca iz Bosne i Hercegovine koji dobivaju uloge u serijama i filmovima svjetskih produkcija.

Može se čak reći da naši glumci žive svoje zlatno doba, zbog angažmana na svim krajevima svijeta.

Šojić: Glumi u filmu "Sixty Minutes". Screenshot

Tako je i početkom ove godine stigla vijest da je Tatjana Šojić, stalna članica glumačkog ansambla Kamernog teatra 55, koju je publika u cijelom regionu zavoljela kroz ulogu Marije u hit seriji „Lud, zbunjen, normalan“, ostvarila ulogu u Netflixovom filmu "Sixty Minutes" o MMA borcu koji odustaje od važnog meča kako bi se sastao s kćerkom za njen rođendan.

Neočekivan poziv

Film "Sixty Minutes" režirao je Oliver Kinle (Kienle). Tatjana Šojić glumi Danicu koja traži Čina (Chin), inače sjajnog borca koji je više puta pokušao nokautirati Bergmana.

Naime, Čino je uložio pola svoje ušteđevine kako bi se mogao kladiti na pobjedu Oktavija (Octavio). Ubrzo nemilosrdna Danica naručuje otmicu Oktavija, kako bi mogla doći do Čina.

Jedan od najpoznatijih u nizu primjera bh. glumaca koji su uspjeli zasjati na svjetskom glumačkom nebu je Miraj Grbić.

Grbić i Kruz u filmu „Nemoguća misija“. Screenshot

Inače, otkako je 2013. godine sa suprugom Marijom Omaljev Grbić iz Sarajeva preselio u Los Anđeles, Miraj je već ostvario nekoliko manjih uloga u popularnim američkim serijama poput "S.W.A.T" i "Santa Clarita Diet" te filmskim ostvarenjima od kojih je najznamenitija bila u blockbusteru "Nemoguća misija: Protokol duh", a mogli smo ga gledati i u najnovijem, devetom nastavku franšize "Brzi i žestoki", u kojem glumi Rusa.

Miraj se 2022. godine pojavio u jednom od najiščekivanijih filmova godine „Bullet Train“.

Premijera filma održana je 15. jula 2022. godine, a glavne uloge tumače Bred Pit (Brad Pitt) i Sandra Bulok (Bullock), pojavljuju se i zvijezde Aron Tejlor Džonson (Aaron Taylor-Johnson), Zazi Bic (Zazie Beetz), Majkl Šenon (Michael Shannon) i drugi.

„Bullet Train“ prati petero ubica koji se nađu u brzom vozu i otkrivaju da sve njihove misije imaju nešto zajedničko.

Režirao ga je Dejvid Lič (David Leitch), koji potpisuje i „Deadpool 2“ te „Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw“.

Film je zasnovan na romanu “Buba Marija” japanskog pisca Kotara Isake, a za ekran ga je adaptirao Zak Olkevič (Olkewicz).

Dajana: Već nekoliko godina živi u Los Anđelesu. Instagram

Popularni Čombe ostvario je ulogu i u trileru „Dyad“, u kojem ulogu ima i Bosanka Dajana Gudić. On glumi Niku, a ona Sofiju (Sofia).

Dajana se ranije pojavila i u filmu "All-Star Weekend" u kojem je utjelovila lik hostese, a na setu se družila s velikim imenima poput Džejmija Foksa (Jamie Fox), Eve Longorije (Longoria) i Džeremija Pivena (Jeremy).

Inače, ova diplomirana novinarka okušala se u mnogim poslovima povezanim s modelingom, a već duže vremena živi i radi u Los Anđelesu.

Kada je Terens Malik (Terence Malick) pozvao Ermina Sijamiju da glumi u njegovom ostvarenju “A Hidden Life“, bh. glumac nije mogao vjerovati vlastitim ušima. Poziv od filmskog giganta, oskarovca, ne dobiva se svaki dan. Sijamija je igrao jednog zatvorenika koji govori na bosanskom jeziku.

Sijamija s kolegama na setu. Instagram

A kako američki ili holivudski projekti dolaze do naših glumaca, objasnila je najutjecajnija glumačka agentica regiona Anila Gajević, direktorica Casting i talent agencije „Zona“ iz Sarajeva.

- Našim glumcima prvenstveno su dostupni projekti koji se snimaju u Evropi. Kada sam ja počela s radom, Prag je bio jedna od destinacija na kojima su snimani američki ili holivudski projekti, danas su to još i Bugarska, Mađarska, Srbija, također i Hrvatska.

Posljednji primjer je film „Canary Black“ koji je sniman u Zagrebu, u kojem glumi slavna Kejt Bekinsejl (Kate Beckinsale). Moram priznati da u tome Bosna i Hercegovina itekako zaostaje. Bosanskohercegovački glumci za ove projekte, kao i za većinu svjetskih projekata, izlaze na kasting, dakle projekt dođe do agencije kao što je „Zona“, mi potom pošaljemo prijedlog glumaca, oni izaberu koji glumci su im zanimljivi. Nakon toga odradi se kasting uživo putem Zoom aplikacije s rediteljem.

Odgovor o angažmanu šalje produkcija kada govorimo o filmu, a kada je riječ o serijama, onda platforme kao što su Netflix, Amazon Prime odlučuju o konačnom izboru glumaca. Teško mi se sada prisjetiti svih projekata naših glumaca koji su igrali u holivudskim ostvarenjima. Imali smo, naravno, određeno zatišje kada je bila korona, pa nakon toga štrajk radnika u Holivudu, tako da tek sada s prestankom štrajka sve kreće ponovo. Vraćaju se produkcije i snimanja u Evropu te, također, i mi dobivamo već upite za neke glumce i uloge – istakla je Gajević.

Rad s oskarovcem

Sjećamo se i Amile Terzimehić u italijanskom filmu “Tutto il mio folle amore”.

Za Amilu Terzimehić bila je velika čast da radi s oskarovcem Gabrijelom Salvatoresom (Gabriele Salvatores) na ostvarenju “Tutto il mio folle amore”, koje je premijerno prikazano na Venecijanskom filmskom festivalu.

Musliović s holivudskim glumcem Brosnanom. Facebook

- Kao glumica sam dobila jedno predivno iskustvo koje ću dugo pamtiti. Voljela bih opet da radim s Gabrijelom u budućnosti. Divan je osjećaj kada ti neko poput njega da takvu priliku. Za glumca su to krila. Ono što je vrlo zanimljivo jeste povjerenje, gotovo svi filmovi koje sam snimala nisu rađeni u našoj, nego u inozemnoj produkciji.

Žao mi je što naše glumice i glumci koji su veoma talentirani i koji vrijede više snimaju izvan granica naše zemlje. Nadam se da će se u budućnosti to promijeniti te da ćemo imati priliku i podršku da više filmova snimamo godišnje, a samim tim da i naši glumci imaju veći prostor za napredovanje i rad - istakla je Terzimehić svojevremeno za naš list.

U filmu "November Man", u kojem glavnu ulogu igra legendarni Pirs Brosnan (Pierce), uloge su ostvarili bh. glumci Amila Terzimehić, Mediha Musliović i Dragan Marinković Maca.

Štukan u filmu „Kursk“. Facebook

Feđa Štukan glumio je u “Kursku”, Maja Jurić u BBC-evoj seriji “Love, Life and Records”, Muhamed Hadžović u “Discoveryjevoj” seriji „Below the Surface” zajedno s Adnanom Haskovićem, koji je ostvario brojne role za strane produkcije.

Život Mime Šiš u Kanadi

Jasmin Geljo, glumac koji je bh. publici najpoznatiji po ulozi popularne Mime Šiš u "Audiciji", već godinama živi i radi u Kanadi. Kao izbjeglica iz BiH Geljo je u Kanadi naišao na prepreke koje su ga sprečavale da se bavi poslom koji je radio u svojoj domovini. Priznao je, kako bi preživio, da je radio mnogo različitih poslova.

Sunarodnjaci iz bivše Jugoslavije često su ga prepoznavali kada je bio trgovački putnik i prodavao parfeme od vrata do vrata te da se toga stidio.

- Nisam želio da me vide u takvoj poziciji. Bio sam neko, a onda sam postao niko, otkrio je svojevremeno Geljo.

Terzimehić: Uglavnom glumi u inozemnim projektima. Instagram

Međutim, nije odustajao. Engleski je naučio samostalno, slušajući druge, našao agenta i počeo ići na audicije za uloge. Nakon nekog vremena, sreća mu se počela osmjehivati te je tako počeo dobijati uloge na filmu i televiziji. Glumio je i u brojnim holivudskim filmovima, kao što su „Cube Zero“, „Land of the Dead“, „Assault on Precinct 13“, „The Sentinel“... Njegov sin Filip glumio je u blockbusteru koji potpisuje Džejms Kamerun, „Avatar: The Way of Water“.

Prošle godine trebalo je početi snimanje jednog akcionog blockbustera u kojem glume naša dva glumca, sve je otkazano zbog štrajka u Holivudu, ali izgleda da će snimanje biti u skorije vrijeme, otkrila je Gajević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.