BHT 1

Prigodan ramazanski program: "Islamska tradicija Bošnjaka" i "Ramazanske večeri"

Serijal će biti emitiran od 11. marta svaki radni dan u 17.15, subotom u 16.25, a nedjeljom u 17.20 sati

Sa snimanja „Ramazanskih večeri. BHT 1

9.3.2024

Pod okriljem Redakcije religijskog programa BHT1 i ovog ramazana će biti emitirani raznovrsni programski sadržaji. Tako će gledaoci Javnog servisa Bosne i Hercegovine, svakog dana ovog svetog mjeseca za muslimane, imati priliku premijerno pogledati novu epizodu serijala “Islamska tradicija Bošnjaka”.

30 emisija

Serijal će biti emitiran od 11. marta svaki radni dan u 17.15, subotom u 16.25, a nedjeljom u 17.20 sati.

Riječ je o 30 polusatnih emisija sačinjenih od tri rubrike. Prva rubrika, “Ramazanska besjeda”, posvećena je dobrim osobinama ljudi i njihovom buđenju tokom ramazana, mjeseca posta, duhovnosti, molitve i ljubavi. Zanimljive priče o tome donosi prof. dr. Elvir Musić, koji je i urednik ove rubrike. Druga rubrika, “Bosanske džamije”, tretira najstarije džamije u Bosni i Hercegovini kroz priče o njima, ljudima koji su ih gradili, obnavljali i koristili. Urednik ove rubrike je Amir Džidić. A posljednja rubrika nazvana “Naslijeđe” realizirana je u saradnji s Institutom za islamsku tradiciju Bošnjaka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Radi se o stručnim predavanjima o 30 tema koje su vezane za vjersku i svjetovnu tradiciju Bošnjaka. Urednik ove rubrike je hafiz dr. Elvir Duranović.

Vrijeme iftara

- Cilj ovog projekta je da se prije svega progovori o tradicionalnim vrijednostima Bošnjaka muslimana. Ramazan je najbolja prilika za to i bit ćemo sretni ukoliko nakon ovoga barem jednog mladog čovjeka potaknemo da razmišlja o riznicama vjere, ali i historiji i tradiciji Bošnjaka - izjavio je autor serijala Amir Džidić.

BHT1 će, također, svakodnevno vjernike podsjećati na vrijeme iftara u gradovima i općinama širom Bosne i Hercegovine.

U saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Sarajevo, BHT1 će i ove godine petkom i subotom navečer prenositi manifestacije “Ramazanske večeri”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.