VREMEPLOV

"Mućke": Od slabog starta do ogromne popularnosti

Sedam sezona serije je emitirano u Ujedinjenom Kraljevstvu između 1981. i 1991. godine

Scena iz serije. Društvene mreže

19.3.2024

„Mućke“ (Only Fools and Horses) britanska je humoristična serija autora Džona Sulivana (John Sullivan), prikazivana na BBC-ju. Sedam sezona serije je emitirano u Ujedinjenom Kraljevstvu između 1981. i 1991., a s posebnim božićnim specijalima sve do 2003. godine.

Snažna glumačka ekipa

Nakon relativno slabog starta, serija je postajala sve popularnija, a danas se smatra jednom od najpopularnijih ikada.

Smještena je u zabačeni dio Londona Pekhem, a u glavnim ulogama nastupili su Dejvid Džeson (David Jason) kao ambiciozni preprodavač Derek “Delboy” Troter, Nikolas Lindharst (Nicholas Lyndhurst) kao njegov mlađi brat Rodnej i Lenard Pirs (Lennard Pearce) kao njihov vremešni djed, kojeg je poslije zamijenio Baster Merifild (Buster Merryfield) kao njihov ujak Albert.

Uz podršku snažne glumačke ekipe, serija je pratila njihove uspone i padove u životu, posebno pokušaje da se obogate.

Novi projekt

Hvaljena od kritike i publike, serija je osvojila brojne nagrade, uključujući priznanje Britanske akademije. 2004. je u BBC-jevu istraživanju proglašena najboljim britanskim sitcomom.

Salivan je bio uspješan scenarist pod ugovorom s BBC-em, koji je već napisao uspješni sitcom „Građanin Smith“. Serija je došla kraju, a on je tražio novi projekt. Prvobitnu ideju, komediju smještenu u svijet nogometa, BBC je već odbio, nakon čega mu je sinula ideja o sitcomu koji se vrti oko londonskog preprodavača iz radne klase u modernom Londonu. Ideja je prošla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.