VREMEPLOV

Omiljena serija: "Tale, sine, magare moje drago"

Seriju je 1979. režirao Sulejman Kupusović

Scena iz serije. YouTube

28.3.2024

"Tale" je jugoslavenska televizijska mini serija u produkciji TV Sarajevo emitirana 1979. godine. Temelji se na romanu Derviša Sušića, a po žanru je mješavina drame i komedije. Reditelj je bio Sulejman Kupusović.

Hećimov sin

Glavni lik, kojeg tumači Miralem Zupčević, je partizan koji se po završetku rata vraća u svoje rodno mjesto u unutrašnjosti BiH gdje njegov povratak među sumještanima izaziva niz reakcija, od pozitivnih do negativnih.

Radnja serije počinje krajem aprila 1945. godine, negdje u Sloveniji, gdje se partizanske jedinice, pred kraj Drugog svjetskog rata bore s njemačkim trupama, koje se povlače prema Austriji. Tale je partizan od prvog dana, konjovodac, narodni vidar, sin Hećima Bećira, koji nešto zbog svoje tvrdoglavosti, nešto zbog nezainteresiranosti, sve vrijeme rata ostaje obični vojnik, mada hrabar i neustrašiv, te po spomenima oficira i ratnih drugova, sam je jednom osvojio tri bunkera.

Osam epizoda

Serija ima osam epizoda, a pored Zupčevića igraju i Vlasta Knezović, Rejhan Demirdžić, Ivica Vidović, Ante Vican i drugi.

"Tale, sine, magare moje drago" je rečenica koje se sjećaju svi koji su barem jednom pogledali seriju. Izgovara je Hećim Bećir, svom sinu, u Taletovim snoviđenjima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.