VREMEPLOV

"Savršeni krug": Pjesnik Hamza u svom stanu pronalazi dvojicu dječaka...

Film je 1977. režirao Ademir Kenović

Scena iz filma. Društvene mreže

30.3.2024

"Savršeni krug“ je igrani film bosanskohercegovačkog reditelja Ademira Kenovića iz 1997. godine. Kenović također potpisuje scenarij uz Abdulaha Sidrana te Pjera Žalicu.

Ratno Sarajevo

Nakon što mu žena i dijete odu iz ratnog Sarajeva, pjesnik Hamza u svom stanu pronalazi dvojicu dječaka koji su ušli u njegov stan kako bi se sklonili od granata.

Jedan od njih je nijem i zove se Kerim, a drugi, mlađi, je Adis. Dječaci su ostali bez roditelja, te u nemogućnosti da pronađe njihovu rodbinu, Hamza ih zadržava kod sebe. A pošto vidi mnoga stradanja odlučuje ih izvesti iz opkoljenog Sarajeva.

U filmu su uloge ostvarili Mustafa Nadarević, Almedin Leleta, Almir Podgorica, Jasna Diklić, Mirela Lambić, Ljubica Lohajner-Znidarić, Dragan Marinković, Mira Avram i drugi...

Film je dobio brojne nagrade na međunarodnim festivalima.

Časno mjesto

... Vrlo emotivan, često dirljiv i lirski film, jedan od onih koji zauzimaju časno mjesto u dugoj tradiciji filmskih priča o djeci u ratu. Iako utemeljen u određenom vremenu i prostoru, „Savršeni krug“ podsjeća na klasike o Drugom svjetskom ratu, kao što su: "Zabranjene igre" Rene Clementa, "Ivanovo djetinjstvo" Andreja Tarkovskog, i najnoviji "Kolja," film se ne dešava u vojnoj zoni, ali je usredotočen na rastuće prijateljstvo između starijeg umjetnika i dječaka – napisao je Emanuel Levy u prestižnom magazinu „Variety“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.