VREMEPLOV

"Drž'te lopova": Tokom snimanja Grejs Keli upoznala budućeg supruga

Alferd Hičkok je film snimio 1955. godine

Scena iz filma. Društvene mreže

31.3.2024

"Drž'te lopova“ (To Catch a Thief ) je američki triler iz 1955. godine reditelja Alfreda Hičkoka (Hitchcock).Temelji se na istoimenom romanu Dejvida F. Dodža (David F. Dodge), a po žanru je mješavina trilera i ljubavnog filma.

Vrhunski provalnik

Naslovni protagonist, čiji lik tumači Keri Grant (Cary), bivši je vrhunski provalnik koji postane glavni osumnjičenik za seriju provala čija su meta domovi otmjenog društva na jugu Francuske.

Radnja prikazuje kako tamo odlazi kako bi pokušao pronaći pravog krivca, te kako upoznaje kćerku američke bogatašice, koju je utjelovila Grejs Keli (Grace Kelly), koju počne privlačiti upravo zbog svoje uzbudljive kriminalne prošlosti.

„Drž'te lopova“ je predstavljao prvi Hičkokov film snimljen novom i modernom „widescreen“ tehnikom „VistaVision“, pri čemu su korištene autentične lokacije u Francuskoj.


Scena iz filma. Društvene mreže

Najbolja partnerica

Prilikom snimanja filma Grejs Keli (Grace Kelly) upoznala se sa svojim budućim suprugom, monegaškim princom Renijeom III (Rainier).

Iako je postigao relativno dobar komercijalni uspjeh, a sam Keri Grant kasnije tvrdio da mu je Grejs bila najbolja partnerica u glumačkoj karijeri, često se navodi kao jedno od slabijih ostvarenja Hičkokove filmografije. Kao razlog za to se obično ističe mnogo vedriji ton nego u mnogo mračnijim "hitchcockovskim" trilerima.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.