VREMEPLOV

"Davitelj protiv davitelja": Važna uloga u karijeri Taška Načića

Ovim filmom Slobodan Šijan vratio se žanru crne komedije kojim se proslavio

Scena iz filma. Društvene mreže

4.4.2024

Nakon slabog odjeka prvog filma koji je radio prema vlastitom scenariju humorne političke drame „Kako sam sistematski uništen od idiota“ (adaptacija romana Mome Dimića Šumski građanin), Slobodan Šijan vratio se prokušanom žanru crne komedije kojim se proslavio.

Zajednički scenarij

No za razliku od filmova „Ko to tamo peva“ i „Maratonci trče počasni krug“, rađenih prema predlošcima Dušana Kovačevića, scenarij za „Davitelja protiv davitelja“ napisao je u saradnji s  Nebojšom Pajkićem, i taj scenarij odražava veliku filmofiliju obojice scenarista.

Doduše, već je „Ko to tamo peva“ zapravo bio osebujna parafraza „Poštanske kočije“ Džona Forda (John), s takoreći brehtijanskim romskim songovima na tragu filma „Biće skoro propast sveta“ Aleksandra Petrovića, a „Maratonci trče počasni krug“ u svoju su bizarnu priču, što je koketirala s podžanrom gangsterskog filma i povremeno poetikom nijemog filma, sjajno uklopili motiv filmskog pionirstva u Srbiji.

 Izvanredni glumac

Glavnu ulogu u filmu, odnosno ulogu davitelja Pere Mitića dobio je izvanredni glumac Taško Načić, koji je izjavio da mu je ova uloga bila izuzetno važna u karijeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.