VREMEPLOV

"Život sa stricem": Film u kojem je briljirao Davor Janjić

Jugoslavensku dramu iz 1988. godine režirao Krsto Papić

Davor Janjić. Društvene mreže

8.4.2024

"Život sa stricem“ jugoslavenska je drama iz 1988. godine koju je režirao Krsto Papić.

Glavne uloge tumače Davor Janjić, koji je umro 28. novembra 2022.,  Alma Prica, Miodrag Krivokapić i Anica Dobra.

Zlatna arena

Radnja se odvija oko Martina, mladića čiji je studentski život prekinut nakon kritike jugoslavenskih vlasti, te je film bio dosta zapažen zbog toga što je bio jedan od prvih koji su otvoreno kritizirali jugoslavenski društveni poredak i njegove mane, što je omogućila olabavljena cenzura kinematografije u SFRJ.

Film je nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma te je osvojio Zlatnu arenu za najbolji film u Puli.

Kraj 1980-ih godina ostarjeli i smrtno bolestan socijalistički dužnosnik Stipan bježi iz bolnice kako bi svog nećaka Martina zamolio da ga sahrani uz svećenika.

Stipan umire, što Martina prisjeća na događaje koji su doveli do prekida njihovih odnosa. Martin je 1951. polazio učiteljsku školu u Istri. Kad je Stipan obavijestio školske vlasti o Martinovu pismu u kojemu je izrazio sumnju u reforme i Komunističku partiju Jugoslavije, Martina su isključili iz škole.



Scena iz filma. Društvene mreže

Bijeg u Trst

Martina su isključili iz škole, bio je izložen pogrdama ljutitoj gomili, a odbijeni metak pogodio ga je u prepone te je ostao neplodan. Njegova djevojka Marta pobjegla je trudna u Trst, a potom u Australiju, gdje je rodila sina Johna...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.