BILI U BRAKU 61 GODINU

Umrla supruga čuvenog reditelja: Život joj obilježila velika tragedija

Prvi film Eleanor Kopola režirala u 80. godini

Bračni par Kopola s kćerkom. Scarnton Times

L. S. R.

14.4.2024

Eleanor Kopola (Coppola), supruga slavnog reditelja Frensisa Forda Kopole (Francis), preminula je u 88. godini. S Frensisom je u braku provela 61 godinu. I sama je bila rediteljica koja je osvojila Emi za dokumentarni film „Hearts of Darkness“, u kojem je prikazala nastanak i snimanje filma njenog supruga „Apokalipsa danas“.

Film je pobijedio na Kanskom festivalu te je bio nominiran za Oskara. Problemi su bili budžet filma, scenarij, glumci, a strašna oluja u jednom je trenutku uništila veći dio seta filma. Fascinantni snimci iz tog vremena osigurali su tom dokumentarcu kultni status. Na snimanje filma Kopola je odveo cjelokupnu porodicu, suprugu i troje djece.

U jednom trenutku Eleanor je rekla suprugu:

- Znaš šta? Otiđimo kući. Možeš reći da ovo nije funkcioniralo. Radio si već fenomenalne filmove, možeš i opet. Samo pusti ovaj.

Sredinom 80-ih porodicu je pogodila velika tragedija, kada je poginuo njihov najstariji sin Đan-Karlo (Gian-Carlo), ostavivši za sobom trudnu zaručnicu.

Svoj prvi igrani film "Pariz može čekati", u kojem glavne uloge tumače Dajan Lejn (Diane Lane), Arnaud Viard i Alek Boldvin (Alec Baldwin), režira 2016. Eleanor je u to vrijeme imala 80 godina i postala je najstarija Amerikanka koja je u toj dobi debitirala u režiji igranog filma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.