DIRLJIVA DRAMA

Završen festival u Kanu: Film "Anora" dobio Zlatnu palmu

Hrvatski kratkometražni igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića, osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratki film

Scena iz filma. IMDb

L. S. R.

26.5.2024

Dirljiva drama sa elementima komedije "Anora", o mladoj egzotičnoj plesačici koja stupa u vezu sa sinom ruskog oligarha, nagrađena je Zlatnom palmom na Filmskom festivalu u Kanu.

Film američkog reditelja Šona Bejkera pobijedio je u konkurenciji sa još 21 ostvarenjem, uključujući radove uglednih reditelja kao što su Frensis Ford Kopola i Dejvid Kronenberg.

"Anora" je nakon projekcije u utorak dobila aplauz koji je trajao sedam i po minuta, a publika je aplaudirala i tokom prikazivanja dvočasovnog filma.

Hrvatski kratkometražni igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti", reditelja i scenariste Nebojše Slijepčevića, osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratki film.


Bejker je primio nagradu sa zvijezdom svog filma Majkiom Medisonom i u obraćanju publici rekao da "ne zna šta se trenutno dešava".

Pobjeda "Anore" je peta uzastopna Zlatna palma koju je osvojio nezavisni distributer "Neon", poslije filmova "Parazit", "Titan", "Trougao tuge" i prošlogodišnjeg pobjednika "Anatomije pada".

Mnogi su očekivali pobjedu ili nježne indijske drame "Sve što zamišljamo kao svjetlost" ili iranskog filma "Sjeme svete smokve". Oba ova filma nagrađena su u drugim kategorijama.

Džordžu Lukasu je dodijeljena počasna Zlatna palma, a uručio mu ju je njegov stari prijatelj i ponekad saradnik Frensis Ford Kopola.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.