ODLAZAK VELIKANA

Emir Hadžihafizbegović se oprostio od Harisa Burine: Neka ostane naša priča, drugi ne bi razumjeli

U Kantonalnoj bolnici Zenica sinoć je u 62. godini zauvijek prestalo kucati srce velikog čovjeka i glumca

Emir Hadžihafizbegović i Haris Burina u seriji Lud, zbunjen, normalan. You Tube / FIST

D. R.

5.6.2024

Glumac Emir Hadžihafizbegović oprostio se danas od Harisa Burine, velikana, čiji je odlazak potresao glumačku scenu.

Hadžihafizbegović je podijelio fotografiju koja je nastala nakon predstave "Buba u uhu".

- Drugi u donjem redu s lijeve strane na ovoj slici, između profesora Mladena Materića i Željka Ninčića je Haris Burina, do Ninčića je Emir Kusturica, do nesretnika s "Mokre gore" je potpisnik ovog posta, gore s lijeva na desno, Amina Gutić - Begović, Deana Divljan, Ajna Pečenko, Milijana Zirojević i Nebojša Šurlan. Ovo je moja klasa, klasa Emira Kusturice na Akademiji scenskih umjetnosti - započeo je glumac Emir Hadžihafizbegović.

Slika je nastala nakon diplomske predstave "Buba u uhu" negdje u decembru 1986.

- Vaćam se na Harisa Burinu. Jutros nas je zatekla vijest, da je Haris Burina napustio ovaj svijet. Zovem Batu i Nebojšu u Beograd, Deanu u Pariz, Aminu u Sarajevu, Ajna je u Kanadi, Milijana u Australiji i s njima ću se danas čuti, na telefonima smo, al šutimo i plačemo. Nema više "Stoleta Apaša" iz moje prve scenske duo vježbe u kojoj sam s Harisom igrao Ljubu Vrapčeta a sve po romanu "Kad su cvetale tikve" Dragoslava Mihajlovića. Ostavio nas je nas sjajni Haris, čovjek i glumac. Ne znam da li sam se i s kim više u životu svađao i mirio k'o sa "Džigijem" - Harisov nadimak s akademije - dodao je.

- Posvađa nas strast, pomiri nas ljubav. Živio je 200 na sat. Hiperaktivan, na sceni, pred kamerom, u životu. Haris Burina je i u snu izgovarao pozorišne i filmske replike i presvlačio se iz pidžame u odjelo i obratno. Tekst bi bio mnogo duži, kad bi krenuo sa uspomenama, putovanjima, zajebancijama i svemu što smo prošli moj Harise... Žalit će mnogi i sjećati se dragog Harisa Burine, ali niko i nikad neće, ko ovih sedmero tvojih braće i sestara sa ove slike i sa naše klase - istakao je.

Hadžihafizbegović je naveo kako će im Burina faliti i kao čovjek i kao vrhunski umjetnik.

- Neka ti Dragi Bog podari smiraj i mjesto gdje ćes se odmoriti i voziti na konjiću s ringišpila...Neka ostane naša priča, drugi ne bi razumjeli. Adio kumpanjo - zaključio je Hadžihafizbegović.

U Kantonalnoj bolnici Zenica sinoć je u 62. godini života zauvijek prestalo kucati srce velikog čovjeka i glumca Harisa Burine.

Haris Burina je bio bosanskohercegovački filmski i pozorišni glumac. Rođen je 2. februara 1963. u Zenici.

Godine 1982. upisao se na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za glumu, kao dio druge generacije. Već u toku studija ostvaruje neke od zapaženih uloga u teatru i na filmu: Audicija, Tetovirano pozorište, Otac na službenom putu, Kuduz. Nekoliko godina živio je u Francuskoj, te osnovao pozorište “La Fenêtre” (“Prozor”), u kojem je nastala i njegova predstava Ptice Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.