JET SET

Menadžer Hilmo Peljto: Pjevačima sam davao svoj novac

Piše: B. ŠIŠIĆ

11.12.2017

I dok mnogi misle da je posao muzičkog menadžera veoma lagodan i unosan, samo oni koji se tim poslom bave znaju da nije tako. 

Tu je vječita borba sa pjevačima, sa organizatorima, muzičarima, a to mogu da rade samo oni koji imaju veliko strpljenje i koji znaju sve njih da postave na pravo mjesto, ali i da na kraju svi budu zadovoljni. 

Nesumnjivo jedan od najtraženijih i najpoštenijih menadžera u dijaspori, konkretno u Njemačkoj, je Hilmo Peljto, koji je u dugogodišnjoj karijeri ostvario kontakte i saradnju sa mnogim pjevačima iz regiona. Mnogim mladim i talentiranim pjevačima je pomogao da dođu do prve „tezge“, mnogim popularnijim je odradio veoma važne nastupe, a svi od njih nakon prve saradnje žele ponovno sa njim da sarađuju.


Između Hilme i Šemse je veliko prijateljstvo ( B. Šišić)

- Nije lako, tu je vječita borba, ali na kraju kvalitet i poštenje uvijek pobjede. Često sam znao sa koncerta otići bez mog dijela honorara, potrošiti i uložiti čak svoj dio novca za put, ali su uvijek pjevači bili ispoštovani. 

Mnogi od njih su znali i još uvijek znaju to da cijene, pa se naša saradnja nastavila i traje i danas. U prvom redu bih izdvojio jedinstvenu na estradi Šemsu Suljaković, koja ispoštuje kako mene, tako i muzičare. 

Uspješnu saradnju sam ostvario sa Asimom Bajrićem, Kemalom Malovčićem, pa tu je naša diva Hanka Paldum, Nihad Alibegović, Elvira Rahić, Osman Hadžić... 

Vrlo rado sarađujem i sa Sanjom Maletić,a pjevači iz Srbije su također počeli da mi se javljaju. Tu bihprije svega izdvojio Viki Miljković, pa Adila, Kebu, Tanju Savić, Daru Baubamaru... Ima ih dosta, a svi oni prave zaista dobar posao.

Posebno bi izdvojio mladog Ibru Bublina koji je jednostavno hit. Kako sa njim, isto tako i sa njegovim ocem Dervom ostvario sam odličnu saradnju, a mladi Ibro gdje god dođe puni dvorane i diskoteke - rekao nam je Peljto.

Prezadovoljan saradnjom sa Ibrom Bublinom i njegovim ocem Dervom

 Na pitanje da li ima konkurencije među menadžerima kao među pjevačima, Hilmo je rekao:

- Naravno da ima. Danas bi svi da budu menadžeri. Misle da je to samo nazvati pjevača, dogovoriti cijenu i to je to. Danas veoma rijetki pjevači prave dobar posao, a kada posjeta bude loša onda pjevači bez obzira na to traže dogovoreni iznos honorara. 

Mnogi su menadžeri znali otići do bankovnog automata da podignu vlastiti novac pa da isplate pjevača. I tada uvide da je taj posao ipak jako rizičan. Na konkurenciju se ne obazirem. Naravno da pokušavajau da me „unište“, ali dobar i pošten rad teško je uništiti“

Na kraju je Hilmo Peljto htio još da pohvali izuzetnog pjevača sa fantastičnim glasom, Edina Hadžipašića ,za kojeg je rekao da je zaista jedan od rijetkih koji ispoštuje sve dogovoreno,a da je njegov prvi CD nešto zaista vrijedno pomena, te da svaka pjesma „miriše i odiše“ kvalitetom i Edinovim čarobnim glasom.

Uspješna saradnja i sa Viki Miljković

- Edin Hadžipašić je pjevač sa glasom kojim se samo rijetki pohvalliti mogu. Svaka njegova pjesma je poezija, jer bira tekstove pjesama, a svaku pjeva baš onako iz srca i duše. Jedinstvene pjesme, fenomenalan glas dokaz su njegovog kvaliteta i Edin će uskoro baš zasjati na estradnom nebu i ponuditi nešto novo u ovom kaotičnom svijetu estrade - kazao je Peljto.

Hilmo je dugo godina sarađivao i sa Selmom Bajrami i Šerifom Konjevićem, a kada smo ga pitali zbog čega nije i dalje tako, odgovorio je:

- Selma Bajrami i Šerif Konjević su fantastični pjevači, jedni od najboljih ne samo u BiH već i u regionu, ali svakoj saradnji dođe nekad kraj, a što opet ne znači da nećemo u budućnosti opet sarađivati. Imali smo nas troje izuzetno dobrih i jako posjećenih koncerata, a saradnja se možda opet može već uskoro ponoviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.