JET SET

Poznate ličnosti o zgodama i nezgodama u svojim karijerama: Ko je Emiru Hadžihafizbegoviću slomio prste, kako su Bavrki pukle hlače na snimanju, “razočarani” Muslimović...

Hadžihafizbegović: Lomio kosti

Piše: Nerma AJNADŽIĆ

28.1.2018

Gledaoci na filmovima, reklamama, revijama ili u emisijama i na predstavama vide finalno djelo, i ne sluteći šta je sve bilo potrebno da se neka izvedba dovede do savršenstva. 

Izraz lica

Ali, šta se dešava iza kamera, kad se ugase svjetla na pozornici ili kad se dese neke neplanirane stvari neposredno prije premijere predstave?

Upravo smo to pitali poznate ličnosti – šta je ono što nikad u svojoj karijeri neće zaboraviti.

Jedna od najpoznatijih i najuspješnijih bh. manekenki Džejla Glavović-Očuz ispričala nam je scenu sa snimanja reklame za jedan sir u Hamburgu.

- U pauzi između kadrova koje smo snimali, iz znatiželje sam probala sir, proizvod koji ću reklamirati na evropskom tržištu. Nisam znala da je kamera upaljena, iako nije snimala, i da je tu klijent koji je vidio moj izraz lica kad sam probala sir. Okus mi se, naime, nije dopao, iako volim sireve i one koji su u našoj kuhinji "čudnog ukusa". No, nije bilo prikladno pokazati iskreno izrazom lica - iskreno govori Glavović-Očuz.

Ipak, dodaje, vlasnici kompanije nisu joj zamjerili, ali joj je to bila lekcija da nikad ne pokazuje šta misli o kreaciji ili okusu proizvoda kompanije za koju radi.

- Trebam odraditi posao, jer sam za to plaćena, a privatno konzumirati ono što se meni sviđa - naglašava Glavović-Očuz.

Maturska večer

Popularni pjevač narodne muzike Halid Muslimović nikad neće zaboraviti nastup u Sofiji od prije nekoliko godina.

- Neka moja raja je bila tu, u hotelu, i lupali su mi na vrata apartmana. Govore mi da pogledam napolje, jer ima sto omladinaca sa cvijećem koji me čekaju. No, kad sam ustao da vidim i obratio pažnju, vidio sam da su to, ustvari, maturanti koji su krenuli na matursku večer tu, u hotelskoj sali. A raja mislila da su došli zbog mene - kroz smijeh je kazao “razočarani” Muslimović.

Ana Bavrka, manekenka i voditeljica Hayatove muzičke emisije "Zvijezda možeš biti ti", dospjela je u centar zanimanja javnosti nakon što je prošle godine osvojila titulu "Miss New World".

- Još mi se nije desilo da padnem s piste ili slično. Ali mi se dešavalo da pukne haljina. Nedavno, na snimanju emisije "Zvijezda možeš biti ti" hlače su mi bile prevelike pa smo ih morali zašivati. U jednom trenutku, sve se to pocijepalo, ali smo, na svu sreću, uspjeli sanirati na vrijeme da niko ne primijeti. Ali je definitvno unijelo nervozu - otvoreno kaže Bavrka.

Ističe da su problem s hlačama riješili dok su trajale reklame, koje su ponekad spas.

Glumački velikan Emir Hadžihafizbegović prisjetio se dvije veoma neugodne situacije, i to tokom snimanja filma "Karaula" te premijere predstave "Lemkinova kuća" u Kamernom teatru 55 prije skoro jedanaest godina.

- Vezane su za ogromno glumačko poštovanje kad je u pitanju rad. Tu proizilaze razni i gafovi i gestovi. Na snimanju "Karaule", u tuči sa Sergejom Trifunovićem u tri ujutro, dok su nas polijevale cisterne praveći kišu i dok smo na sebi imali ronilačka odijela preko kojih smo nosili uniforme Jugoslavenske narodne armije, Sergej mi je slomio dva prsta. U sceni kada treba da me prebije palicom, ruka mi je ostala na vreći, mojom krivicom, i on je udario i slomio mi dva prsta. To je bila teška tjelesna povreda. Ljekar je utvrdio da moram odmah u bolnicu - govori Hadžihafizbegović.

Da je otišao odmah na liječenje, kako kaže, propao bi taj dan snimanja pa je odlučio da nastavi raditi i sa slomljenim prstima. Tek je oko sedam sati otišao u bolnicu, gdje su mu postavljali razne fiksatore za prste.

Injekcija protiv bolova

I drugi slučaj vezan je za lomljenje kostiju. Naime, kako nam je glumac ispričao, na generalnoj probi predstave “Lemkinova kuća” samo 24 sati uoči premijere ispao je iz ormara i na dva mjesta slomio lijevu ruku.

- To je bila predstava o Rafaelu Lemkinu, Jevreju koji je uspostavio riječ genocid. Cijeli život borio se da genocid bude ratificiran kao međunarodni zločin u američkom Kongresu. Ja sam njega igrao, a 24 sata prije premijere slomim ruku. Odmah mi je stavljen gips. Naravno, svi su mislili da će predstava biti otkazana. No, novinari to nisu znali - ističe Hadžihafizbegović.

Vrhunski glumac odlučio je odigrati te je puna dva i po sata glumio s gipsom na ruci, a prethodno je dobio inekciju za bolove.

- Ljudi su mislili da to tako i treba. To su ta luda požrtvovanja glumačka. Vjerovatno i druge kolege imaju takvih situacije. Mi radimo posao koji je neshvaćen - kazao je Hadžihafizbegović.

Bogatstvo života izvan scene

- Poštujem jedno Andrićev geslo da je šutnja govor. Sada sam na snimanju pa ljude zabavljam nekim stvarima koje se dešavaju za vrijeme snimanja, jer to čini radost. Zaista, svi ti događaji koji se dešavaju i u pozorištu i na snimanjima, koji su izvan filma ili predstave, čine bogatstvo našeg života izvan scene - kazao je Voja Brajović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.