PROLJEĆE JE, SVE SE BUDI…

Ostavljeni Isović htio skočiti sa mosta, Bašić nakon 30 godina dogovorio sastanak, Mančić i danas pamti Vladimira...

Bašić: Ludilo u vinogradima

Piše: Enisa SKENDEROVIĆ i Nerma AJNADŽIĆ

15.4.2018

Proljeće je vrijeme zaljubljivanja. Uvriježeno je mišljenje da je to zbog toga što se tad sve budi, sve lista i cvjeta, pa tako i emocije. A s dolaskom proljeća, naši sagovornici prisjetili su se svoje prve ljubavi. Mnogi od njih dokazali su da ima istine u onoj: “Prva ljubav zaborava nema”, dok se neki od njih, ipak, nisu željeli vraćati u prošlost, ističući da je za njih ljubav samo jedna, ona trenutna.

- Sretno sam zaljubljen bez obzira na godišnje doba. Sjećam se radije prve gitare, prvih pjesama, prvih nastupa koje sam imao, a nešto manje prvih ljubavi – kazao je Željko Bebek.


Isović: Bio sam veoma zaljubljen

Za razliku od njega, Vlado Kalember s osmijehom se prisjetio kad je prvi put osjetio neki uzvišeni osjećaj, poslije kojeg više ništa nije bilo isto.

Iskren i fin

- Moja prva ljubav bila je jedna Jadranka iz osnovne škole, svi su bili zaljubljeni u nju. Išli smo u isti razred, čak smo jednu godinu zajedno sjedili u klupi. Mnogo puta sam do kuće išao dužim putem, jer je to bila mogućnost da je sretnem. To su bile te prve emocije, kad uživaš u nečijem društvu. Moja ljubav prema Jadranki trajala je osam godina. Prije nekoliko godina, nazvale su me cure iz osnovne škole da se okupimo, nekoliko nas. Moje prvo pitanje bilo je hoće li biti Jadranka. Naravno, bila je. Dosta se promijenila, ali tek tada sam joj priznao da sam bio zaljubljen u nju. Pitala me je zašto joj tada nisam rekao, ali sam rekao da sam sakupljao hrabrost – prisjetio se Kalember.


Bebek: Radije se sjećam gitara i nastupa

Suzana Mančić imala je, kako kaže, nekoliko prvih ljubavi. No, tvrdi da ju je ona prva prava ljubav zadesila kad je imala 16 godina. I danas se rado sjeća Vladimira.

- Istina je kad kažu da prva ljubav zaborava nema. Vladimira nikad nisam zaboravila. Imala sam tu sreću da sa svojim prvim momkom nisam imala nijednu traumu, bio je pažljiv, fin, iskren, autoritativan. Kad popustim u školi, moja mama je njega zvala da razgovara sa mnom, da popravim učenje. I, zaista, on bi sjeo sa mnom, razgovarao, i uvijek bih popravila učenje – kazala je Mančić.

Stari dani 

Nešto malo dramatičnije završila je prva ljubav bh. scenariste Feđe Isovića. No, svega se, ipak, sjeća kao da je bilo jučer.

Mančić: Popravljala sam učenje sa prvim momkom

- Htio sam skočiti sa mosta kad me prva ljubav ostavila. Moram priznati da sam bio veoma zaljubljen, a ona me je ostavila zbog deset godina starijeg momka, koji je imao brkove. Bili smo zajedno dvije godine i to mi je baš ostalo u pamćenju – kazao je Isović.

Prvo ljubavno iskustvo ostalo je u pamćenju i popularnom bh. glumcu Senadu Bašiću.

- To je bilo u Trebinju, u vinogradima, i odatle je krenulo to moje ludilo. U neko doba, ja sam se preselio i svako je otišao svojim putem. No, sreli smo se nakon trideset godina. Našli smo se, da se prisjetimo starih dana. Nisam mogao vjerovati da je to ona. Mnogo smo se promijenili oboje. Naravno, ona je danas udata i ima djecu – kazao je Bašić.

Kovač: Dječije ljubavi su normalne

Bukva: Jedan plavi dječak

Glumica Aida Bukva prisjetila se plavog dječaka koji je pridobio njene prve simpatije.

- Bio je veoma sladak, ali to je bilo za vrijeme rata pa sam morala promijeniti školu. Godinama poslije, kad smo se sreli, priznala sam mu da sam bila zaljubljena u njega. Prve ljubavi su iskrene emocije, jer si mlad, ništa nije iskalkulirano, nema ni ega. Prva zaljubljenost je čista i iskrena. Vjerovatno je to razlog zašto je idealiziramo – kazala je Bukva.

Kalember: Sakupljao hrabrost

Ona ostaje, sve se ostale brišu...

Halid Muslimović kazao nam je da je za njega prva ljubav vječna.

– To je bilo davno. Ne bih govorio o imenima, to su ljudi koji sada imaju svoje živote i porodice. No, činjenica je da prva ljubav zaborava nema. Ona ostaje, a sve se ostale brišu – smatra Muslimović.


Bukva: Prva zaljubljenost je čista i iskrena

Vrijeme leksikona

- Kao skroz mala djevojčica, bila sam zaljubljena u jednog dječaka i to je trajalo punih devet godina. Sjećam se, bilo je to vrijeme leksikona. Svi smo se jedni drugima upisivali u leksikone. Dječije ljubavi, koje s ove tačke gledišta jesu bile samo dječije, ali svi smo ih imali i to je sasvim normalno – kazala je pjevačica Nikolina Kovač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.