JET SET

Najbolja komedija "Jedvanosimsoboakalomistobo", "Avazov zmaj" predstavi "Mirna Bosna"

M.HODŽIĆ

27.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Foto: S. Saletović

Dodjelom nagrada večeras je u Narodnom pozorištu Mostar (NPM) zatvoren 15. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ koji je u proteklih osam dana publici u Mostaru ponudio osam najboljih komedija iz regije, od čega se sedam našlo u takmičarskom programu. 

Tako su na svečanoj ceremoniji po odluci stručnog žirija, u kojem su Zijah A. Sokolović, Nedžad Begović i Atilla Aksoj, dodijeljene festivalske nagrade „Velika liska“ za najbolju predstavu u cjelini, režiju, glumca i glumicu, a dodijeljene su i tri Specijalne liske.

Velika liska - Grand pri festivala za najbolju predstavu u cjelinu osvojila je predstava „Jedvanosimsoboakalomistobo“ Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) Sarajevo, u režiji Aleša Kurta, po tekstu Nejre Babić i Aleša Kurta.

„Velika liska“ za najbolju glumicu otišla je u ruke Maje Salkić za kreativnu glumačku ulogu u predstavi "Jedvanosimsoboakalomistobo" a njen kolega iz predstave Davor Sabo proglašen je najboljim glumcem festivala.

Nagrada "Velika liska - Plaketa Ahmet Obradović“ za najbolju režiju otišla je u ruke Alešu Kurtu za, kako je ocijenio stručni žiri, magičnu, kreativnu i lucidnu režiju predstave "Jedvanosimsoboakalomistobo".

-Veoma sam zadovoljan da sam osvojio ove nagradu ovdje u Mostaru. Dirnut sam - istakao je Kurt.

Također na završnici ovogodišnje „Mostarske liske“ dodijeljena je i nagrada „Dnevnog avaza“, najtiražnijeg dnevnog lista u Bosni i Hercegovini. Nagradu „Avazov zmaj“ za najbolju predstavu dobila je predstava „Mirna Bosna” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, po tekstu Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog. Nagradu je uručila urednica kulture u „Dnevnom avazu" Larisa Sarajlić - Ramović.

"Mirna Bosna" proglašena je najboljom predstavom festivala i po ocjenama publike, s prosječnom ocjenom 9,7.

- „Mirna Bosna“ je sjajna predstava. Spoj mladosti i iskustva došao je u najboljem smislu do izražaja u predstavi Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Njihova snaga su kolektiv, jedinstvo i profesionalizam, što je, također, prepoznala i izbirljiva publika u Mostaru te je u ponedjeljak aplauzom i ovacijama ispratila ekipu sa scene - kazala je Sarajlić - Ramović.

Stručni žiri ove je godine dodijelio i tri Specijalne nagrade - Velike liske. Nagrada za informativnu, kreativnu i umjetničku programsku knjižicu otišla je predstavi "Jedvanosimsoboakalomistobo", nagrada za tekst predstave "Ustav Republike Hrvatske" Satiričkog kazališta Kerempuh, Anti Tomiću i Rajku Grliću, te za scenografiju Dragutinu Brozu ("Ustav Republike Hrvatske").

- Zahvaljujem se ovoj divnoj publici što se družila s nama sve ove večeri. Da se u zdravlju vidimo i dogodine na 16. festivalu komedije-kazao je Sokolović, koji je i službeno zatvorio ovogodišnje izdanje "Mostarske liske".

U čast nagrađenih je, nakon svečane dodjele nagrada, u prepunom NPM-u započelo je izvođenje komada „Za umrijet' od smijeha“ Teatra Rugantino & Kazališta Planet Art, Zagreb.

Žiri medija također je jednoglasno najboljom proglasio predstavu „Jedvanosimsoboakalomistobo“. U žiriju medija ove godine bile su Meliha Smajkić, novinarka „Dnevnog avaza“, Rosanda Zovko, novinarka FTV-a, i Cvita Kusić, novinarka Fene. U žiriju publike bile su Seada Kuštrić, Nada Dalipagić i Edna Voloder. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.